Гастрит – запалення слизової оболонки шлунка. Він робить травну систему вразливою, змушує її реагувати на кожну харчову помилку болем, тяжкістю, нудотою. Такий стан часто супроводжується порушеннями всмоктування нутрієнтів, через що розвиваються дефіцити вітамінів та мінералів. Правильна дієта при гастриті не тільки сприяє лікуванню та запобігає загостренню, але й надає організму важливі нутрієнти у вигляді продуктів, прийнятних для шлунка із запаленою слизовою оболонкою.

Дієта при гастриті: навіщо потрібна і як працює
Щоб зрозуміти чому дієта при гастриті така важлива, потрібно розібратися, які процеси відбуваються в шлунку під час вживання їжі.
Шлунок – порожнистий орган, покритий зсередини захисним слизовим шаром, який оберігає структури органу від агресивної дії соляної кислоти (міститься у шлунковому соку). Коли цей шар руйнується через бактерію Helicobacter pylori, зловживання алкоголем, тривалий прийом деяких медикаментів, хронічний стрес або з іншої причини, кислота починає подразнювати та пошкоджувати стінки шлунка. Так виникає запалення.
Слизова оболонка стає чутливою до найменших подразнень. Те, що раніше швидко і без дискомфорту розщеплювалося шлунковим соком і виводилося з органу, тепер викликає болісні відчуття. Гостра їжа, жирне м'ясо, кислі фрукти, газовані напої – все це посилює вироблення кислоти та механічно травмує запалену поверхню. Ціль гастритної дієти – виключити з раціону агресивні компоненти (термічні, механічні, хімічні), щоб знизити навантаження на слизову та дати можливість відновитися.
Харчування при гастриті – не допоміжний, а ключовий елемент. Без нього будь-яка медикаментозна терапія нагадує спроби зцілити рану, використовуючи дорогі препарати та одночасно травмуючи її.
Що можна і що не можна під час гастриту: базові рекомендації
Розуміння, як харчуватися при гастриті, починається з чіткого поділу продуктів на дозволені та заборонені для запаленої слизової оболонки. Всупереч поширеній помилці, харчування при такому стані – це не несмачна каша день у день. Навпаки, список продуктів досить великий, і нутриціологи, у тому числі з команди Sport Life, рекомендують харчуватися різноманітно, щоб дотриматися балансу корисних речовин і не втратити смаку до їжі.
Що можна при гастриті
Дієтичні рекомендації для осіб із гастритом засновані на клінічних протоколах – стіл №1 та №2. Це означає, що серед дозволених продуктів є:
- Каші (вівсяна, манна, гречана, рисова, виготовлені на воді або з невеликим додаванням нежирного молока). Найбільш корисні у розвареному чи протертому вигляді. Так вони створюють ефект, що обволікає, захищаючи слизову оболонку.
- Нежирні сорти м'яса та риби. Є джерелом легкозасвоюваного білка та амінокислот, необхідних для регенерації подразненої тканини. Допустимі відварені, парові або запечені без скоринки. Їжа має бути м'якою: м'ясо – у вигляді котлет, тюфтельок, фрикадельок, риба – відварена або на пару.
- Овочі. Тільки відварені та пюровані, щоб не травмувати шлунок. Важливі як джерело вітамінів, мінералів, клітковини.
- Яйця. Оптимально – у вигляді парового омлету або відварених некруто.
- Молочні продукти. Молоко, йогурт, сир бажано вибирати не надто жирні та обов'язково без цукру. Вони короткочасно нейтралізують кислоту в шлунковому соку і забезпечують організм білком.
Цей список може містити більше або менше видів продуктів, залежно від стадії та виду гастриту.
Що виключити з раціону
Ключові «ні» для гастритного шлунка – продукти, які подразнюють слизову. Це:
- Жирне та смажене. Такі продукти ускладнюють травлення, провокують інтенсивніше виділення шлункової кислоти.
- Гостре та пряне. Діють на слизову як прямий подразник.
- Кисле. Цитрусові, кислі яблука, ягоди, оцет та інші продукти такого типу дають хімічне подразнення запаленої тканини.
- Газовані напої, включаючи мінеральну воду. Вони механічно подразнюють внутрішній шар шлунка, посилюють здуття.
Також у списку протипоказаних продуктів – алкоголь, кава, міцний чай, свіжа випічка, солодощі, груба клітковина, наприклад, білокачанна капуста, редис, бобові, гриби.
Скільки триває дієта при гастриті: орієнтири для різних форм захворювання
Однозначно відповісти, скільки триває дієта при гастриті, не можна, оскільки це залежить від форми хвороби.
При загостренні, наприклад, у перші два дні багатьом рекомендовано голодування (дозволено лише тепле пиття), потім наступні 7-14 днів – щадне харчування.
При хронічному гастриті дієта розглядається не як короткостроковий захід, а як постійна корекція харчування. У перші 2-4 тижні рекомендуються суворі харчові обмеження, та потім раціон поступово розширюють. Залежно від стану організму та ШКТ, люди з хронічним гастритом можуть дотримуватися щадного харчування місяцями або навіть все життя.
Ерозивний гастрит – найсерйозніша форма хвороби, коли на захисній оболонці шлунка утворюються ерозії. При таких симптомах важливо суворо дотримуватись протоколу харчування протягом 1,5-2 місяців або поки ерозії повністю не заживуть. Потім перелік дозволених продуктів поступово розширюють. Загалом період дієтичного харчування може тривати 3-6 місяців.
Зразкове меню при гастриті: м'яке харчування на кожен день
Незалежно від списку дозволених продуктів, меню при гастриті має бути максимально збалансованим, містити основні нутрієнти (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, електроліти, мікронутрієнти). Головні умови — страви повинні бути відварені, на пару, приготовлені в духовці без скоринки або в мультиварці, без спецій, з мінімальним додаванням солі, якщо бульйон, то не наваристий. Готові страви повинні бути м'якими та максимально подрібненими, щоб зайвий раз не дратувати внутрішню оболонку шлунка.
Орієнтовний раціон на 1 день
Сніданок: розварена вівсянка на воді або з додаванням молока, неміцний чай.
Другий сніданок: сирне суфле або запечене некисле яблуко.
Обід: суп-пюре, парова котлета з індички, картопляне пюре без масла.
Полуденок: склянка киселю, галетне печиво (3-4 штуки).
Вечеря: запечена риба, цвітна капуста на пару, трав'яний чай.
Принцип харчування – часто, але невеликими порціями.
Дієта при ерозивному гастриті: меню на тиждень
При ерозіях важливо максимально виключити будь-яке навантаження на шлунково-кишковий тракт. Акцент у харчуванні – на протертих, рідких та напіврідких стравах, а також продуктах з ефектом, що обволікає.
Ось так може виглядати тижневе меню дієти при ерозивному гастриті.
Понеділок
- Сніданок: паровий білковий омлет, чай.
- Перекус: молочний кисіль.
- Обід: рисовий суп, куряче суфле, яблучне пюре.
- Полуденок: протертий сир з бананом.
- Вечеря: рибне суфле, овочеве пюре, відвар шипшини.
Вівторок
- Сніданок: протерта гречана каша, яйце некруто, чай.
- Перекус: запечене яблуко.
- Обід: суп-пюре з цвітної капусти, парові тюфтельки з телятини, компот з некислих фруктів.
- Полуденок: натуральний йогурт без добавок.
- Вечеря: сирна запіканка на пару, фруктовий кисіль.
Середа
- Сніданок: вівсяна каша з протертим гарбузом, чай.
- Перекус: галетне печиво та кисіль.
- Обід: протертий гречаний суп, рибні парові котлети, картопляне пюре.
- Полуденок: морквяно-яблучне пюре.
- Вечеря: куряче суфле, несолодкий рисовий пудинг, компот.
Четвер
- Сніданок: паровий омлет, чай із молоком.
- Перекушування: фруктове желе.
- Обід: гарбузовий крем-суп, м'ясне суфле, гречана каша (протерта), кисіль.
- Полудень: протертий сир із грушею.
- Вечеря: рибна запіканка з овочами, чай.
П'ятниця
- Сніданок: манна каша, відвар шипшини.
- Перекус: печене яблуко з сиром.
- Обід: суп з вівсяними пластівцями та морквою, курячі парові котлети, пюре з цвітної капусти, компот.
- Полуденок: йогурт з бананом.
- Вечеря: рибне суфле, рисова каша, чай.
Субота
- Сніданок: яйце некруто, чай.
- Перекушування: некислий фруктовий кисіль.
- Обід: протертий гречаний суп, телячі тюфтельки, картопляне пюре, відвар шипшини.
- Полуденок: фруктове пюре.
- Вечеря: сирна запіканка, компот.
Неділя
- Сніданок: парові сирники, чай.
- Перекус: банан.
- Обід: суп-пюре з броколі, рибні фрикадельки, гречана каша, кисіль.
- Полуденок: запечене яблуко.
- Вечеря: куряче суфле, овочеве пюре, чай.
Смачні рецепти при гастриті: прості страви, які можна приготувати вдома
Хоч і вважається, що лікувальне харчування – це нудно та прісно, проте смачні рецепти при гастриті не тільки існують, але і можуть бути приготовлені вдома швидко та легко. Ось кілька ідей.
Парові котлети з морквою
Куряче філе (300 г) двічі перемолоти, додати 1 яйце, розмочену скибочку хліба, 1 дрібно натерту моркву, щіпку солі. Добре вимішати, сформувати невеликі котлети, готувати на пару.
Крем-суп з рису та гарбуза
Гарбуз (300 г) та моркву (1 шт.) нарізати кубиками. Рис (3 ст. л) промити. Все скласти в каструлю, залити водою, варити до повної м'якості. Подрібнити блендером, додати олію та дрібку солі.
Сирно-яблучна запіканка
Сир (500 г) протерти, яблуко очистити та дрібно натерти, змішати. Додати 1 яйце, 2 ст. л манки, 2 ст. л цукру, ванілін. Запекти в духовці при 180 С 35 хвилин або приготувати на пару.
Дієта при хронічному гастриті: що змінювати у довгостроковій перспективі
Дієта при хронічному гастриті – це спосіб життя. Правильне харчування стає основним інструментом для профілактики загострень. Коли гостра фаза хвороби позаду, кожен сам навчається слухати свій організм, реакцію шлунка на різні страви, індивідуально вибираючи продукти.
Скласти власну гастритну дієту допоможе харчовий щоденник, в який слід записувати реакції шлунково-кишкового тракту на кожен прийом їжі. Головне — дотримуватися ключових правил: уникати гострого, смаженого і кислого, харчуватися дрібно невеликими порціями 4-5 разів на день. Голод та переїдання при гастриті однаково небезпечні.
Ну і звичайно, важливо не забувати про решту трьох стовпів, на яких, окрім харчування, тримається здоровий спосіб життя: якісний сон, уникнення стресів, та заняття спортом.

Як адаптувати харчування під тренування у Sport Life
Як підтверджує досвід клієнтів і тренерів мережі спортивних клубів Sport Life, активний спосіб життя та гастрит цілком сумісні, якщо дотримуватись простих правил:
- За 1,5-2 години до тренування – легкий прийом їжі (гречка + курка), щоб отримати енергію та не перевантажити шлунок.
- Під час тренування – питво кімнатної температури або тепле маленькими ковтками.
- Після тренування (протягом 1 години) – закрити білково-вуглеводне вікно (фруктово-сирний смузі).
І головне – проінформуйте свого тренера про наявність гастриту. Наші інструктори складають програми індивідуально з огляду на стан здоров'я клієнта, щоб кожне заняття було лише на користь.