Коли мова заходить про функціональне харчування, багато хто уявляє суперфуди, екзотичні ягоди або дорогі добавки. Але іноді найефективніші рішення — прямо на кухні. Кабачки, користь яких підтверджена і нутриціологами, і тренерами, — яскравий тому приклад.
Цей сезонний овоч став невід'ємною частиною системи харчування для активних людей. Завдяки м'якому смаку, універсальності в приготуванні і багатому складу кабачок заслужив місце в меню тих, хто займається спортом і стежить за самопочуттям.
У Sport Life ми акцентуємо увагу не тільки на тренуваннях, але і на здорових повсякденних звичках. Наші фахівці з харчування рекомендують включати в раціон прості продукти, такі як кабачки, адже вони поєднують доступність, легкість і фізіологічну цінність.
Такий підхід допомагає уникнути жорстких дієт і формує стійку систему харчування. А все про кабачки та їх приховані переваги ви дізнаєтеся далі.
Склад кабачка: що робить його особливим
Одна з головних переваг такого овоча — це майже 95 % води в його складі. Такий високий рівень вмісту вологи допомагає підтримувати водно-сольовий баланс і сприяє м'якому виведенню токсинів. В умовах інтенсивних тренувань це особливо важливо для відновлення організму.
Крім води, овоч містить клітковину. Крім того, якщо вживати кабачки, вітаміни і мінерали в їх складі допоможуть підтримувати здоров'я. Так, в цих овочах містяться помірні дози вітамінів B1, B2, B6, C, E і трохи вітаміну K, а також вони багаті калієм — елементом, необхідним для нормальної роботи серця і м'язів. Ця комбінація робить кабачок цінним елементом харчування при фізичних навантаженнях.
У складі таких овочів також є залізо, кобальт, кремній, марганець, фосфор і цинк — ці цінні мінерали сприяють поліпшенню обміну речовин, підтримують здоров'я підшлункової залози, покращують роботу суглобів і нервової системи, а також сприяють поліпшенню стану шкіри.
Калорійність кабачків
За вмістом білків, жирів і вуглеводів кабачки аж ніяк не лідирують. Наприклад, у 100 г сирого овоча міститься лише 0,6 г білків, 0,3 г жирів і 4,6 г вуглеводів. Тому важливою особливістю продукту є його низька калорійність.
Кабачки містять всього близько 20 ккал на 100 грамів сирого продукту при високому ступені насичення. Це дозволяє використовувати такий овоч в програмах контролю ваги без почуття голоду. Крім того, овоч не містить потенційних алергенів, легко перетравлюється і не подразнює ШКТ. В результаті його можна вживати в їжу щодня, а порція на добу для дорослої здорової людини становить приблизно 400-500 г. Ці овочі підходять майже всім, включаючи дітей, вагітних і тих, хто відновлюється після навантаження.
Як кабачки підтримують здоров'я при активному способі життя?
Чим корисні кабачки? В першу чергу тим, що засвоюються легко, не створюючи відчуття тяжкості або здуття. Це робить їх ідеальним вибором перед ранковим залом або після вечірнього кардіо, а також перетворює їх на відмінний дієтичний продукт для тих, хто мріє схуднути без шкоди для здоров'я.
Також ці овочі сприяють м'якому дренажному ефекту. Завдяки вмісту калію і води вони допомагають організму виводити зайву рідину. Це профілактика набряків і ефективна підтримка на тлі LPG-масажу або антицелюлітних програм.
Ось основні лікувальні властивості кабачків:
- прискорення обміну речовин і допомога при водно-сольовому дисбалансі;
- профілактика захворювань серцево-судинної системи завдяки високому вмісту калію і магнію;
- позбавлення від набряків, м'який сечогінний ефект;
- зміцнення кісток і зубів;
- підтримка мікрофлори кишечника за рахунок м'якої клітковини;
- легкий детокс-ефект без агресивного втручання;
- зниження запальних процесів в ШКТ.
Крім того, кабачки стимулюють секрецію жовчі, покращують перистальтику, захищають слизову. У них багато антиоксидантів, які захищають організм від шкідливого впливу різних факторів, допомагають уповільнити процеси старіння, зміцнити імунітет і підвищити стійкість до інфекцій.
При цьому користь сирого кабачка набагато вища, ніж приготованого, тому для досягнення максимального ефекту рекомендується вживати його свіжим в салатах або смузі, а ось в смаженому або тушкованому вигляді овоч краще їсти в обмежених кількостях.
Прості способи включити кабачки в раціон
Зробити кабачки смачною частиною раціону — простіше простого. Як уже зазначалося, найкорисніші вони в сирому вигляді, але також їх можна обсмажувати на грилі, запікати з овочами, тушкувати в рагу або навіть використовувати в смузі. Головне — зберегти текстуру і поживні речовини, уникаючи зайвої термічної обробки.
Особливо вдало ці овочі поєднуються з різними білками:
- яйця (кабачкова омлет на пару);
- риба (лосось на пару з овочевим пюре);
- куряче філе (теплий салат з кабачком-гриль).
Для сніданку підійдуть овочеві оладки, кабачкова омлет або сендвіч із запеченими кабачковими часточками і сиром. На обід можна приготувати рагу, суп-пюре або смузі з м'ятою і яблуком, на вечерю — кабачки з кіноа або запечені в духовці з сиром.
Крім того, можна час від часу робити сік з кабачків, користь якого полягає в поліпшенні роботи нирок, зміцненні імунітету і здатності очищати організм від накопичених шлаків і токсинів.
А якщо розглядати насіння кабачків, користь їх також заслуговує на увагу: вони багаті омега-3, магнієм і рослинним білком. Їх можна додавати в каші, салати або смузі.
Кому особливо підійдуть страви з кабачками?
Кабачки особливо корисні тим, хто піклується про стан шлунково-кишкового тракту. При гастритах, синдромі подразненого кишечника, після антибіотикотерапії вони діють як м'який відновлюючий засіб, але тільки після термічної обробки. Також страви з кабачками підходять:
- тим, хто починає займатися спортом і перебудовує харчування;
- людям з чутливою травною системою;
- тим, хто проходить відновлення після інтенсивних навантажень;
- всім, хто контролює вагу і знижує калорійність раціону.
Кабачки дозволяють зберегти енергію і підтримувати рівень мікроелементів без необхідності жорстких обмежень. Саме тому лікувальні властивості кабачка цінуються фахівцями з харчування Sport Life.
Кому кабачки можуть бути шкідливі?
Кабачки, користь яких підтверджена і наукою, і практикою, — це доступне рішення для тих, хто хоче харчуватися з розумом. Вони допомагають організму м'яко адаптуватися до навантажень, поліпшити травлення і вивести зайву рідину.
Однак важливо розуміти, що в деяких випадках шкода від вживання цих овочів «переважає» користь. Наприклад, вкрай обережно їх слід їсти, якщо нирки не в порядку, оскільки виникає ризик гіперкаліємії, а при каменях у нирках від кабачкових страв необхідно взагалі відмовитися.
Також при підвищеній кислотності шлунка вживання кабачків слід суворо обмежити, інакше можлива поява печії, здуття живота та інших малоприємних симптомів.
У системі харчування Sport Life кабачки — одні з тих продуктів, які допомагають досягати стійких результатів без різких обмежень. Додайте в раціон ці овочі вже сьогодні і відчуйте, як харчування може бути одночасно простим і ефективним для оздоровлення та підтримки форми.