Корисні властивості кабачків: простий спосіб підтримати здоров'я без дієт

Цей сезонний овоч став невід'ємною частиною системи харчування для активних людей.

Коли мова заходить про функціональне харчування, багато хто уявляє суперфуди, екзотичні ягоди або дорогі добавки. Але іноді найефективніші рішення — прямо на кухні. Кабачки, користь яких підтверджена і нутриціологами, і тренерами, — яскравий тому приклад.

Цей сезонний овоч став невід'ємною частиною системи харчування для активних людей. Завдяки м'якому смаку, універсальності в приготуванні і багатому складу кабачок заслужив місце в меню тих, хто займається спортом і стежить за самопочуттям.

У Sport Life ми акцентуємо увагу не тільки на тренуваннях, але і на здорових повсякденних звичках. Наші фахівці з харчування рекомендують включати в раціон прості продукти, такі як кабачки, адже вони поєднують доступність, легкість і фізіологічну цінність.

Такий підхід допомагає уникнути жорстких дієт і формує стійку систему харчування. А все про кабачки та їх приховані переваги ви дізнаєтеся далі.

Склад кабачка: що робить його особливим

Одна з головних переваг такого овоча — це майже 95 % води в його складі. Такий високий рівень вмісту вологи допомагає підтримувати водно-сольовий баланс і сприяє м'якому виведенню токсинів. В умовах інтенсивних тренувань це особливо важливо для відновлення організму.

Крім води, овоч містить клітковину. Крім того, якщо вживати кабачки, вітаміни і мінерали в їх складі допоможуть підтримувати здоров'я. Так, в цих овочах містяться помірні дози вітамінів B1, B2, B6, C, E і трохи вітаміну K, а також вони багаті калієм — елементом, необхідним для нормальної роботи серця і м'язів. Ця комбінація робить кабачок цінним елементом харчування при фізичних навантаженнях.

У складі таких овочів також є залізо, кобальт, кремній, марганець, фосфор і цинк — ці цінні мінерали сприяють поліпшенню обміну речовин, підтримують здоров'я підшлункової залози, покращують роботу суглобів і нервової системи, а також сприяють поліпшенню стану шкіри.

Калорійність кабачків

За вмістом білків, жирів і вуглеводів кабачки аж ніяк не лідирують. Наприклад, у 100 г сирого овоча міститься лише 0,6 г білків, 0,3 г жирів і 4,6 г вуглеводів. Тому важливою особливістю продукту є його низька калорійність.

Кабачки містять всього близько 20 ккал на 100 грамів сирого продукту при високому ступені насичення. Це дозволяє використовувати такий овоч в програмах контролю ваги без почуття голоду. Крім того, овоч не містить потенційних алергенів, легко перетравлюється і не подразнює ШКТ. В результаті його можна вживати в їжу щодня, а порція на добу для дорослої здорової людини становить приблизно 400-500 г. Ці овочі підходять майже всім, включаючи дітей, вагітних і тих, хто відновлюється після навантаження.

Як кабачки підтримують здоров'я при активному способі життя?

Чим корисні кабачки? В першу чергу тим, що засвоюються легко, не створюючи відчуття тяжкості або здуття. Це робить їх ідеальним вибором перед ранковим залом або після вечірнього кардіо, а також перетворює їх на відмінний дієтичний продукт для тих, хто мріє схуднути без шкоди для здоров'я.

Також ці овочі сприяють м'якому дренажному ефекту. Завдяки вмісту калію і води вони допомагають організму виводити зайву рідину. Це профілактика набряків і ефективна підтримка на тлі LPG-масажу або антицелюлітних програм.

Ось основні лікувальні властивості кабачків:

  • прискорення обміну речовин і допомога при водно-сольовому дисбалансі;
  • профілактика захворювань серцево-судинної системи завдяки високому вмісту калію і магнію;
  • позбавлення від набряків, м'який сечогінний ефект;
  • зміцнення кісток і зубів;
  • підтримка мікрофлори кишечника за рахунок м'якої клітковини;
  • легкий детокс-ефект без агресивного втручання;
  • зниження запальних процесів в ШКТ.

Крім того, кабачки стимулюють секрецію жовчі, покращують перистальтику, захищають слизову. У них багато антиоксидантів, які захищають організм від шкідливого впливу різних факторів, допомагають уповільнити процеси старіння, зміцнити імунітет і підвищити стійкість до інфекцій.

СТАРТ ФІТНЕС СЕЗОНУ
Тренуйся за 950 грн на місяць

При цьому користь сирого кабачка набагато вища, ніж приготованого, тому для досягнення максимального ефекту рекомендується вживати його свіжим в салатах або смузі, а ось в смаженому або тушкованому вигляді овоч краще їсти в обмежених кількостях.

Прості способи включити кабачки в раціон

Зробити кабачки смачною частиною раціону — простіше простого. Як уже зазначалося, найкорисніші вони в сирому вигляді, але також їх можна обсмажувати на грилі, запікати з овочами, тушкувати в рагу або навіть використовувати в смузі. Головне — зберегти текстуру і поживні речовини, уникаючи зайвої термічної обробки.

Особливо вдало ці овочі поєднуються з різними білками:

  • яйця (кабачкова омлет на пару);
  • риба (лосось на пару з овочевим пюре);
  • куряче філе (теплий салат з кабачком-гриль).

Для сніданку підійдуть овочеві оладки, кабачкова омлет або сендвіч із запеченими кабачковими часточками і сиром. На обід можна приготувати рагу, суп-пюре або смузі з м'ятою і яблуком, на вечерю — кабачки з кіноа або запечені в духовці з сиром.

Крім того, можна час від часу робити сік з кабачків, користь якого полягає в поліпшенні роботи нирок, зміцненні імунітету і здатності очищати організм від накопичених шлаків і токсинів.

А якщо розглядати насіння кабачків, користь їх також заслуговує на увагу: вони багаті омега-3, магнієм і рослинним білком. Їх можна додавати в каші, салати або смузі.

Кому особливо підійдуть страви з кабачками?

Кабачки особливо корисні тим, хто піклується про стан шлунково-кишкового тракту. При гастритах, синдромі подразненого кишечника, після антибіотикотерапії вони діють як м'який відновлюючий засіб, але тільки після термічної обробки. Також страви з кабачками підходять:

  • тим, хто починає займатися спортом і перебудовує харчування;
  • людям з чутливою травною системою;
  • тим, хто проходить відновлення після інтенсивних навантажень;
  • всім, хто контролює вагу і знижує калорійність раціону.

Кабачки дозволяють зберегти енергію і підтримувати рівень мікроелементів без необхідності жорстких обмежень. Саме тому лікувальні властивості кабачка цінуються фахівцями з харчування Sport Life.

Кому кабачки можуть бути шкідливі?

Кабачки, користь яких підтверджена і наукою, і практикою, — це доступне рішення для тих, хто хоче харчуватися з розумом. Вони допомагають організму м'яко адаптуватися до навантажень, поліпшити травлення і вивести зайву рідину.

Однак важливо розуміти, що в деяких випадках шкода від вживання цих овочів «переважає» користь. Наприклад, вкрай обережно їх слід їсти, якщо нирки не в порядку, оскільки виникає ризик гіперкаліємії, а при каменях у нирках від кабачкових страв необхідно взагалі відмовитися.

Також при підвищеній кислотності шлунка вживання кабачків слід суворо обмежити, інакше можлива поява печії, здуття живота та інших малоприємних симптомів.

У системі харчування Sport Life кабачки — одні з тих продуктів, які допомагають досягати стійких результатів без різких обмежень. Додайте в раціон ці овочі вже сьогодні і відчуйте, як харчування може бути одночасно простим і ефективним для оздоровлення та підтримки форми.

Бронюй абонемент зі знижкою