Овочі — джерело вітамінів і мікроелементів, які постійно необхідні організму. Одним з найвідоміших і найпопулярніших серед прихильників здорового способу життя є корінь селери.
Це коренеплід, який належить до родини зонтичних рослин, він має лікувальні та поживні властивості. Відрізняється освіжаючим смаком з невеликою, але вираженою гіркуватістю і характерними пряними нотками.
Що це за овоч: більше про селеру
Цей коренеплід близький до пастернаку і петрушки, він особливо популярний в Північній і Східній Європі. Перш ніж розглянути рецепти з корінням селери, важливо розібратися, яким буває рослина. У природі вирощують кілька видів.
- Кореневий. Це і є коренеплід, який найчастіше вживають в їжу. Він відрізняється землистим, м'яким смаком з тонкими солодкуватими нотками, і особливо приємний на смак у вареному вигляді.
- Черешковий. Це рослина з великими, соковитими стеблами. У його смаку присутня помірно виражена гіркуватість, сам він дуже хрусткий, тому особливо хороший для салатів.
- Листовий. Смак листя більш тонкий і насичений, відрізняється пікантною гостротою.
Селеру можна вживати в їжу як в сирому, так і в відвареному або запеченому вигляді. У першому випадку вона буде освіжаючою і хрусткою, у другому - стане більш солодкою і м'якою. Але важливо пам'ятати, що при кип'ятінні і в цілому тепловій обробці частина вітамінів і мікроелементів втрачається.
Як використовують селеру в реальному житті
Застосовувати селеру в раціоні можна по-різному, залежно від її виду. Наприклад, коренева може стати хорошою альтернативою картоплі, оскільки має таку ж консистенцію і пряний смак. Її додають в супи, на її основі роблять рагу і пюре, також корінь можна запікати, варити або тушкувати, в тому числі з м'ясом або рибою.
Стебла черешкової селери хороші для приготування салатів. Цей овоч добре відтіняє смак інших інгредієнтів, особливо добре смакує з грибами і птицею. Листя селери теж додають в салати, супи або соуси, смузі, використовують для прикраси страв.
Ще один цікавий спосіб застосування — у вигляді свіжовичавленого соку. Фреш із селери часто додають до переліку продуктів для детоксикації організму та дієти. Овоч стане хорошою приправою до страв із м'яса та риби, а стебла та листя добре додавати до розсолу для консервації. У підсумку готовий продукт отримає насичений смак із пікантними нотками.
Корисні властивості селери
Цей овоч не просто так популярний серед прихильників правильного харчування. Він особливо хороший для тих, хто худне, завдяки низькій калорійності. У 100 грамах сирого продукту міститься всього 17 ккал.
Вуглеводів, при цьому, всього 5,9 гр., тому коренеплід можна використовувати як повноцінну альтернативу картоплі. Розглянемо докладніше, чим корисний корінь селери для здоров'я жінок і чоловіків різного віку.
Зміцнення імунітету
У селері містяться вітаміни групи B, E, K, C, а також цілий ряд мікроелементів:
- калій;
- кальцій;
- магній;
- натрій;
- марганець.
Також овоч є джерелом заліза, цинку, фосфору. У селері багато ефірних олій, клітковини, органічних кислот, а також хлорофілу, каротиноїдів, поліфенолів та інших рослинних сполук.
В овочі багато антиоксидантів, необхідних для підтримки імунітету і боротьби із запаленнями. Вони захищають клітини мозку від пошкоджень в результаті окислювального стресу, тому забезпечують профілактику хвороби Альцгеймера. У цьому також полягають лікувальні властивості селери.
Підтримка здоров'я серцево-судинної системи
Калій, клітковина, вітаміни C і K, які присутні в складі коренеплоду, сприяють нормальній роботі серця. Аскорбінова кислота знижує ризик гіпертонії. Вітамін K необхідний для нормального згортання крові і здоров'я судин.
Розчинна клітковина виводить з організму шкідливий холестерин. В результаті, останній не всмоктується і не провокує появу бляшок в артеріях. Калій нормалізує кров'яний тиск і підтримує нормальний серцевий ритм.
Стабілізація роботи шлунка і травлення
У корені селери міститься багато клітковини, необхідної для здоров'я кишечника. Вона забезпечує профілактику діареї і запорів, спазмів, здуття живота. Розчинна клітковина виконує функції пребіотика або їжі для корисних бактерій, присутніх в мікробіомі кишечника.
Підтримка метаболічного здоров'я
Коренеплід рекомендують включати в раціон при порушеннях метаболізму. Наприклад, особливо необхідний селера при діабеті. Він запобігає різким стрибкам цукру в крові і має низький глікемічний індекс — менше 45. Вуглеводи в його складі засвоюються повільно.
Також корінь селери уповільнює травлення. В результаті реакція організму на рівень цукру в крові притупляється. З цієї причини овоч включають в раціон хворих на діабет 2 типу. При його вживанні простіше контролювати рівень цукру.
За рахунок великої кількості вітаміну C селера допомагає уникнути застуди та грипу. Також він знижує ризик онкологічних захворювань, оскільки містить поліфеноли і флавоноїди. Ці речовини нейтралізують вільні радикали і забезпечують профілактику раку, особливо кишечника і молочної залози.
Говорячи про користь і шкоду кореня селери, не можна не згадати про протипоказання для його вживання. Так, цей овоч потрібно їсти з обережністю тим, хто страждає на хронічний панкреатит. У сирому вигляді він може стати причиною подразнення підшлункової залози. Серед протипоказань — геморой, варикоз, тромбофлебіт, гастрит, епілепсія.
Прості рецепти з коренем селери
Як ви вже зрозуміли, цей овоч можна готувати різними способами, на його основі виходить безліч смачних страв. Розглянемо, що можна приготувати з кореня селери, щоб смачно поїсти.
Крем-суп
Для нього вам знадобляться корінь селери, овочевий бульйон, картопля, ріпчаста цибуля, часник, вершки, сіль і приправи за смаком. Процес приготування такий:
- Підсмажте цибулю на сковороді на олії до м'якості.
- Додайте часник і приправи, обсмажуйте протягом хвилини.
- Покладіть картоплю і селеру. Приготуйте заздалегідь овочевий бульйон і залийте ним страву.
- Тушкуйте до м'якості коренеплодів, потім додайте вершки.
- Збийте готовий суп блендером.
Перед подачею можна додати ще вершків і посипати насінням кмину.
Салат із селерою та яблуком
Щоб приготувати його, наріжте шматочками селеру та яблуко. Попередньо приготуйте заправку на основі лимонного соку, олії та гірчиці. Додайте її до яблука та селери відразу після того, як нарізали їх, щоб вони не потемніли. Візьміть 4 скибочки бекону і підсмажте їх, а потім додайте в салат. Покладіть також гарбузове насіння (4 столові ложки) і посипте страву зверху дрібно нарізаною петрушкою.
Смузі з селерою і огірком
Готується дуже просто. Візьміть селеру і огірок, наріжте їх, а потім покладіть в блендер. Збивайте овочі до консистенції пюре. Смузі практично готове, залишається тільки додати зелень — це може бути шпинат, петрушка, листя салату і так далі.
Як правильно вибирати і зберігати
Корінь селери можна придбати в будь-якому продуктовому магазині. Але, при цьому, звертайте увагу на зовнішній вигляд бульби. Він повинен мати рівномірне забарвлення, бути щільним і гладким на дотик. Важлива наявність рівної і чистої шкірки, відсутність солодкуватого запаху гнилі.
При кімнатній температурі коренеплід зберігається не більше 5 днів. Ви можете тримати його в холодильнику, попередньо загорнувши в поліетиленову плівку або пакет. У такому вигляді він може зберігатися без втрати корисних властивостей до 10 днів. Овоч можна нарізати шматочками і тримати в щільно закритій банці до півроку.
Тренери спортивного комплексу Sport Life рекомендують селеру як варіант для перекусу після тренувань. Вона не перевантажує шлунок, добре насичує і сприяє відновленню. Але поправити своє здоров'я тільки одна дієта не допоможе — необхідна фізична активність.
Саме в цьому вам допоможуть тренери спортивного комплексу Sport Life у вашому місті. Тут для вас розроблять індивідуальний план тренувань з урахуванням поставленої мети і стану вашого здоров'я. Зали оснащені всім необхідним для занять індивідуально або в групах, в тому числі всією сім'єю.