10 найкорисніших круп: ПП-вибір для активного життя

Каші обов'язково входять до раціону спортсмена, який бажає схуднути або набрати м'язову масу.

Каші обов'язково входять до раціону спортсмена, який бажає схуднути або набрати м'язову масу. Їх їдять і ті, хто дотримується дієти, принципів правильного харчування. Головне — вибирати відповідні крупи.

Корисні каші є джерелами складних вуглеводів. Вони повільно розщеплюються і довго забезпечують організм енергією. Крупа дарує відчуття ситості, завдяки їй вам менше і рідше хочеться перекусити між основними прийомами їжі.

Каші входять в раціон правильного харчування і тому, що містять клітковину. Вона забезпечує нормальне травлення і допомагає контролювати вагу. Спортсменам і тим, хто худне, рекомендується вибирати цільнозернові крупи. Розглянемо, які з доступних в магазинах варто вибрати.

Вівсянка: джерело енергії і клітковини

Говорячи про те, яка каша найкорисніша, першою завжди називають вівсяну. Вона містить клітковину і сприяє правильній роботі кишечника, а також захищає слизову шлунка і виводить токсини. Серед головних її властивостей:

  • містить бета-глюкани, тому нормалізує рівень холестерину і цукру в крові, що необхідно для профілактики діабету і захворювань серцево-судинної системи;
  • викликає тривале відчуття ситості — в результаті вам не доведеться часто перекушувати, щоб вгамувати голод;
  • є джерелом білка, необхідного для нарощування м'язової маси;
  • містить калій, фосфор, магній, вітаміни групи A, B, E, PP.

Розглядаючи, чим корисна вівсяна каша на воді, не можна не згадати і той факт, що вона містить холін. Ця речовина прискорює відновлення клітин печінки і запобігає скупченню каменів у жовчному міхурі.

Вівсянка є джерелом складних вуглеводів. Вона стабілізує сон, а також містить біотин для профілактики захворювань шкіри. Але важливо готувати її правильно — зокрема, вибирати цільнозернову крупу, пластівці «Геркулес» або слайси. Розчинні каші швидкого приготування не можна вважати корисними, оскільки при заливанні гарячою водою з пластівців випаровуються всі корисні речовини, а швидких вуглеводів стає більше.

Гречка — одна з найкращих низькокалорійних каш

Якщо потрібна крупа для схуднення, варто додати в свій раціон гречану. У неї — низький глікемічний індекс, у складі присутні багато складних вуглеводів і рослинного білка. Оскільки гречка перетравлюється повільно, вона не викликає різких стрибків цукру в крові.

Ось кілька причин готувати і їсти з апетитом гречану кашу:

  • тривале відчуття ситості;
  • багато білка, необхідного для відновлення і росту м'язової тканини;
  • клітковина для хорошого травлення і виведення токсинів з організму.

Гречка швидко засвоюється, містить цинк, протеїни, кальцій, також є джерелом вітамінів груп A, B, E, PP. У 100 грамах продукту міститься всього 313 калорій, тому він відмінно підходить тим, хто худне.

Ще одна важлива перевага гречаної крупи — антиоксидантні властивості. З цієї причини її додають в раціон людей, які страждають на ожиріння або захворювання ШКТ. Каша стимулює перистальтику кишечника і знижує рівень холестерину, тому забезпечує профілактику захворювань серцево-судинної системи.

Кіноа — корисне джерело білка

Цю крупу завжди можна знайти в переліку ПП каш. Кіноа не містить глютену, тому повністю безпечна для тих, хто страждає на алергію. В американському зерні міститься дуже багато білка — приблизно вдвічі більше, ніж у коричневому рисі.

Зовні кіноа нагадує гречану кашу. Крупа благотворно впливає на суглоби, кістки і в цілому на опорно-руховий апарат. В одній склянці 185 грам міститься 222 калорії і 5 грамів клітковини. Кіноа покращує травлення, виводить з організму токсини і шлаки.

Ця крупа також має низький глікемічний індекс, тому рекомендована для тих, хто худне. У ній міститься ряд незамінних для нарощування м'язової маси амінокислот. Але захоплюватися кіноа не варто, так як в ній в невеликій кількості присутні оксалати, їх надлишок шкідливий для організму.

ALL INCLUSIVE
Стартовий абонемент на тиждень за 240 грн!

Булгур: швидко готується і надовго насичує

Ця каша являє собою подрібнені зерна пшениці, тому, по суті, є пшеничною. Продукт має особливий смак за рахунок специфічної обробки. Зерна обдають окропом, висушують, потім піддають дії пари. Ця крупа дуже популярна в країнах Азії.

Ось чим корисна пшенична каша:

  • містить складні вуглеводи, які повільно перетравлюються;
  • покращує травлення;
  • має низький глікемічний індекс;
  • містить рослинний білок для підтримки і росту м'язової маси.

Булгур готується дуже просто, за таким же принципом, як і інші каші. Його можна використовувати як більш корисний і низькокалорійний замінник рису. Найвищою харчовою цінністю володіє цільнозернова крупа коричневого кольору. У 28 грамах сухих зерен міститься всього 96 ккал.

Коричневий рис: джерело вітамінів групи B

Саме його рекомендують вживати замість звичайного білого. Коричневий рис називають також бурим, за рахунок особливого кольору. Він готується довше білого і відрізняється приємним горіховим присмаком. Завдяки великій кількості вітамінів групи В у складі, ця крупа зміцнює нервову систему.

Коричневий рис містить антиоксиданти і вітаміни, які благотворно впливають на стан шкіри і волосся. Магній у складі піклується про здоров'я судин і підтримує оптимальний рівень корисного холестерину. Кашу рекомендують і людям з цукровим діабетом за рахунок низького глікемічного індексу.

У звичайному коричневому рисі практично не міститься солі. Зате в ньому багато клітковини і корисних мінералів. У цільному рисі достатньо магнію, кальцію, селену, тому він покращує пам'ять і підтримує тонус м'язів. У 195 грамах крупи — всього 218 калорій і 4 грами клітковини.

Перловка: для хорошого травлення

Перловкою називають кашу, приготовлену з ячменю. Для правильного харчування рекомендується лущений ячмінь, так як він піддається мінімальній обробці. Саме такий продукт відноситься до цільнозернових.

Розглянемо докладніше, чим корисна перлова каша:

  • містить йод, фосфор, кальцій, залізо та інші мінерали;
  • є джерелом вітамінів групи A, B, E, PP, клітковини;
  • піклується про здоров'я зубів і кісток;
  • містить лізин для синтезу білка в організмі і зміцнення імунітету;
  • знижує рівень холестерину для профілактики атеросклерозу.

У складі перловки також є гордецин, який відрізняється антибактеріальним ефектом і усуває запалення. Крупа нормалізує рівень глюкози в крові, піклується про красу шкіри і волосся. У 150 грамах — всього 193 ккал і 6 г клітковини.

Сочевиця: корисне джерело мікроелементів

Вона містить багато рослинного білка, вітамінів, мінералів і клітковини. Вона благотворно впливає на:

  • нервову систему;
  • серце і судини;
  • шлунково-кишковий тракт;
  • інші органи.

У складі сочевиці присутні магній, калій та інші мікроелементи, необхідні для хорошого імунітету і міцного здоров'я. Вона швидко насичує, допомагає контролювати рівень цукру в крові, знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Полба: ще одне джерело білка

Цю крупу отримують з напівдиких сортів пшениці, вона відрізняється коричневим відтінком і приємним горіховим присмаком. У ній міститься багато клітковини, вуглеводів і мінімальна кількість жирів. Полба також багата на білок, що важливо для тих, хто худне і набирає м'язову масу.

Ця крупа покращує настрій, допомагає краще висипатися, благотворно впливає на здатність запам'ятовувати. Вона має низький глікемічний індекс, як і інші каші, тому підходить тим, хто страждає на цукровий діабет. У ній міститься багато рибофлавіну, ніацину і тіаміну для здоров'я кісток і нервової системи.

Кукурудзяна крупа: оптимальний вибір для чутливого шлунково-кишкового тракту

Ця крупа не така поживна, як, наприклад, булгур. Але в ній міститься багато селену, тіаміну і магнію. Розглянемо, чим корисна кукурудзяна каша:

  • багато клітковини для нормальної роботи кишечника;
  • зниження рівня холестерину для профілактики серцево-судинних захворювань;
  • містить зеаксантин і лютин для здоров'я очей, фолієву кислоту, магній і кальцій.

У складі кукурудзяної каші немає глютену, тому її часто використовують як перший прикорм для малюка. Серед найменших вона популярна і тому, що не перевантажує шлунково-кишковий тракт.

Ячна крупа: доступне джерело енергії

Цей поживний і корисний продукт коштує недорого, але при цьому містить мало калорій, тому необхідний для тих, хто худне. У ячній каші містяться калій і фосфор для здоров'я кісткової тканини, а також мінерали і вітаміни для краси шкіри і волосся. Вітамін РР благотворно впливає на зір.

Ячка нормалізує обмін речовин і покращує травлення, тому її рекомендують навіть маленьким дітям і вагітним. Вона містить клітковину і бета-глюкани для швидкого засвоєння поживних речовин. Ячна крупа допомагає контролювати рівень цукру в крові.

Є й інші каші, наприклад, манка. На питання, чим корисна манна каша, відповідь однозначна — поживною цінністю. Готується вона швидко і оперативно засвоюється, а також надовго втамовує голод. Але манку варто з обережністю вживати тим, хто не переносить глютен.

Каші — це джерело вуглеводів, клітковини, білків, вітамінів і мінералів. З цієї причини вони присутні в раціоні спортсменів і тих, хто худне, як основні страви, що підходять для сніданку, обіду і вечері. Для кращого ефекту потрібно тренуватися — з цією метою варто відвідати один із спортивних комплексів SportLife.

Бронюй абонемент зі знижкою