Збалансоване харчування: що це і чому воно необхідне для здоров'я

Збалансоване харчування - це не нудний раціон і не відмова від улюблених страв. Навпаки, воно ґрунтується на різноманітності та поміркованості, даючи змогу включати в меню різні продукти в потрібних для організму кількостях.

Sport Life: Бронюй абонемент зі знижкою, Фото 21258
Бронюй абонемент зі знижкою

Збалансоване харчування - це не нудний раціон і не відмова від улюблених страв. Навпаки, воно ґрунтується на різноманітності та поміркованості, даючи змогу включати в меню різні продукти в потрібних для організму кількостях. Харчуючись збалансовано, ви забезпечите надходження в організм усіх необхідних речовин, підтримуючи здоров'я й активність. Не існує абсолютно «корисних» або «шкідливих» продуктів - усе залежить від порцій і частоти їхнього вживання. Головне - баланс і розумні межі.

Що таке збалансоване харчування

Здорове харчування - це збалансований раціон, що забезпечує організм усіма необхідними поживними речовинами. Щодня людині потрібна достатня кількість білків, жирів, вуглеводів, води, вітамінів і мінералів. Їх гармонійне поєднання сприяє нормальному функціонуванню всіх систем організму та підтримує високий рівень енергії.

У збалансованому харчуванні важливі не окремі продукти, а загальна різноманітність раціону. Універсального варіанту, що підходить кожному, не існує - під час вибору раціону необхідно звернути увагу на вік, хронічні захворювання та можливі алергії.

Як зробити свій раціон збалансованим і повноцінним

Щоб навчитися включати в їжу щодня всі необхідні елементи здорового харчування, зверніть увагу на кілька порад:

  1. Їжте відповідно до своїх потреб. Їжа забезпечує організм енергією та необхідними речовинами. Кількість споживаної їжі залежить від віку, статі, способу життя та стану здоров'я. Важливо дотримуватися балансу: споживати стільки, скільки потрібно для підтримки життєдіяльності та фізичної активності. Енергія витрачається не тільки на основні процеси (дихання, травлення, роботу мозку і серця), а й на рух. Наприклад, підліткам потрібно більше калорій, ніж дорослим; вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю, - більше поживних речовин; людям, які фізично працюють, необхідно більше енергії, ніж офісним співробітникам. У середньому добова потреба в калоріях становить близько 2000 ккал для жінок і 2600 ккал для чоловіків. Дізнатися свою норму можна за допомогою спеціальних розрахунків.
  2. Дотримуйтесь балансу в харчуванні. Важлива не тільки кількість споживаних калорій, а й їхнє джерело. Організм потребує поживних речовин, і їх співвідношення має бути правильним. Різні продукти містять різні макро- і мікроелементи, тому раціон потрібен різноманітний. Деякі дієти (наприклад, обмеження вуглеводів) можуть призвести до дефіциту важливих речовин, тому слід стежити за повноцінністю харчування.
  3. Усе можна, але в міру. Поширена думка, що смачна їжа шкідлива або веде до набору ваги. Насправді можна їсти будь-які продукти, якщо дотримуватися міри. Основні групи продуктів однаково важливі, але їхня кількість має відповідати принципам збалансованого харчування. Однак слід обмежувати споживання дуже солоної, солодкої та жирної їжі, а також алкоголю.

Для здоров'я та повноцінного функціонування організму важливо вживати продукти з різних груп. Різноманітність у харчуванні дає змогу отримувати всі необхідні речовини. Наприклад, різні фрукти й овочі містять різні вітаміни та мінерали, тому їх чергування приносить більше користі.

Часто одноманітність у раціоні пов'язана зі звичками або зручністю. Важливо періодично переглядати своє харчування. Якщо ви свідомо виключаєте певні продукти, стежте, щоб їхні корисні властивості компенсувалися іншими джерелами їжі.

АБОНЕМЕНТ СІМ'Я
3=1
Купуй ОДИН абонемент – отримай ТРИ

Раціональне збалансоване харчування: як скласти свій раціон

Планування раціону - ключовий етап на шляху до здорового харчування. Воно допомагає організуватися, економити час і гроші, а також забезпечує організм усіма необхідними поживними речовинами. З правильними рекомендаціями та ідеями можна легко скласти збалансований раціон, який підійде вашому способу життя. Будь то використання програми або самостійне складання меню, цей процес гарантує, що ваше харчування буде повноцінним і корисним.

Здоровий раціон сприяє зниженню ваги, поліпшенню стану шкіри та допомагає налагодити спосіб життя. Основні рекомендації:

  1. Виключіть фастфуд і солодощі, віддаючи перевагу овочам, фруктам, горіхам, насінню і бобовим, оскільки вони мають високу поживну цінність.
  2. Обирайте сезонні продукти, оскільки вони найбільш багаті корисними речовинами.
  3. Мінімізуйте споживання рафінованих продуктів: цукру, рослинних олій, білого пшеничного борошна та очищеного рису.
  4. Підтримуйте водний баланс - щодня необхідно вживати 30-35 мл рідини на 1 кг маси тіла.
  5. Слідкуйте за споживанням білка, розраховуйте добову норму і включайте в раціон багаті на цю речовину продукти. Білок забезпечує відчуття ситості та постачає організму незамінні амінокислоти, важливі для оновлення клітин і формування м'язової тканини.
  6. Урізноманітніть раціон, щоб отримувати всі необхідні речовини.

Не забувайте, що тривале відчуття голоду не приносить користі для організму.

Що має бути в повноцінному раціоні

Ідеальне співвідношення необхідних для організму речовин у сніданку, обіді та вечері:

  • 50% клітковини;
  • 25% білків;
  • 25% складних вуглеводів

На сніданок допустимо трохи солодкого, якщо вам без нього важко обійтися. У ранковий і денний прийоми їжі також можна додати корисні жири.

Клітковина

Овочі та фрукти підходять у будь-якому вигляді: сирі, тушковані, приготовані на пару або ферментовані. Можна експериментувати з кольорами та поєднаннями. Зелень теж відіграє важливу роль, особливо з гіркуватим смаком, вона стимулює відтік жовчі. Відмінний вибір - шпинат, рукола, крес-салат, листова гірчиця, листя ріпи.

Білки

Джерелами білка можуть бути як рослинні продукти (бобові, горіхи), так і тваринні (птиця, риба, морепродукти, яйця). Червоне м'ясо допустиме в помірній кількості (наприклад, раз на тиждень).

Складні вуглеводи

До них належать цільнозерновий хліб, неочищений рис, макарони з борошна грубого помелу, різноманітні каші.

Корисні жири

Повністю виключати їх не варто. Для готування підійдуть олії першого холодного віджиму, топлене масло гхі, а вершкове краще використовувати рідше. Корисними доповненнями стануть горіхи та насіння, які перед вживанням бажано замочувати.

За відсутності непереносимості лактози в раціон можна включити молочні продукти - кисломолочні, тверді ферментовані сири, сир і кефір як джерело білків і жирів.

Приклад збалансованого харчування

Давайте розглянемо приклад повноцінного раціону на день.

Сніданок - цільнозернові тости з хумусом, слабосоленою фореллю, шпинатом і редискою, грецький йогурт із ягодами або фруктами.

  1. Вуглеводи - цільнозернові тости.
  2. Жири - форель.
  3. Білки - риба, йогурт.
  4. Клітковина - шпинат, редис, фрукти.

Обід - крем-суп із сочевиці та броколі.

  1. Жири - кокосова та оливкова олія.
  2. Білки - сочевиця.
  3. Клітковина - броколі, цибуля, селера.

Вечеря - куряче філе із запеченими баклажанами та болгарським перцем у йогуртово-базиликовому соусі.

  1. Жири - йогурт.
  2. Білки - куряче філе, йогурт.
  3. Клітковина - баклажани, болгарський перець.

За схожою схемою можна скласти собі раціон на тиждень. Так ви точно знатимете, що їсти щодня, зможете швидше й раціональніше купувати продукти в магазині та без проблем готувати сніданки, обіди й вечері.

Sport Life: Бронюй абонемент зі знижкою, Фото 21258
Бронюй абонемент зі знижкою