Сирі яйця можна впевнено назвати частиною поп-культури та легенд про спортивне харчування. Але цей образ насправді приховує багато питань. У чому користь сирих яєць, чи дійсно вони суперфуд або небезпечна пастка. Далі ми розповімо все в деталях, підтвердимо або розвіємо міфи, щоб ви могли свідомо прийняти рішення включати цей продукт у свій раціон чи ні.
Сирі яйця: що це і чому вони такі популярні
Сирі яйця — це продукт, який не піддавався термічній обробці. Про них багато говорять прихильники здорового харчування і багато спортсменів, адже це простий продукт з високою поживною цінністю. Вважається, що саме в сирому вигляді зберігається максимум вітамінів, а при нагріванні вони руйнуються.
Але в чому ж користь і шкода сирих яєць. Отже, вони корисні в першу чергу як джерело білків, жирів і деяких важливих мікроелементів. Буквально десятиліттями вони утримують першість в раціонах любителів фітнесу. У сирому вигляді яйця вживають бодібілдери, пауерліфтери та атлети, адже цей продукт є ідеальним і дуже зручним доповненням до раціону, важливим для росту м'язової маси та швидкого відновлення.
Пити сирі яйця: чи варто це робити, розбір міфів і реальності
Питання безпеки при вживанні продукту, що не пройшов термічну обробку, виходить на перший план. Отже, чи можна пити сирі яйця? Так, це робити можна, але обов'язково необхідно дотримуватися запобіжних заходів. З одного боку, цей продукт містить багато корисних речовин, наприклад біотин і вітаміни, які при варінні втрачаються. З іншого боку, такі яйця несуть ризики для здоров'я. І головний з них — це зараження бактерією сальмонелою. Власне інфекційне захворювання сальмонельоз викликає саме ця бактерія. Симптоми ураження організму:
- висока температура;
- сильна блювота;
- діарея;
- інші симптоми.
Імовірність зараження не дуже висока, але вона зберігається при кожному вживанні сирих яєць. Вживання сирих яєць — це усвідомлений вибір, де потенційна користь повинна бути зважена з існуючими ризиками.
Користь сирих яєць для чоловіків: вплив на здоров'я
Розберемося, чим корисні сирі яйця для чоловіків, адже саме вони найчастіше прагнуть наростити м'язову масу. Але є конкретна користь саме для фізичної форми, конкретніше:
- вплив на рівень тестостерону — яєчні жовтки є джерелом холестерину, який є важливим компонентом для вироблення тестостерону;
- зміцнення м'язів і їх відновлення — сирі яйця містять високоякісний білок, який легко засвоюється організмом, а вживання яєць після тренування допоможе швидше відновити м'язи і сприяти їх росту;
- здоров'я волосся і шкіри — адже в яйцях високий вміст біотину і жирів, тому вони в сирому вигляді покращують стан шкіри, роблячи її більш пружною, зміцнюють волосся, роблячи його блискучим.
Сирі яйця здатні відмінно підтримати чоловічий організм, допомагають досягти фітнес-цілей і поліпшити загальний фізичний стан. А поживна цінність робить їх корисним компонентом збалансованого раціону.
Користь сирих яєць для жіночого організму
Можна стверджувати, що є користь сирих яєць і для жінок, особливо в питаннях, пов'язаних з гормональним балансом і зовнішнім виглядом. Серед ключових переваг:
- зміцнення кісток — жовток є одним з небагатьох джерел вітаміну D, і саме він відіграє важливу роль в засвоєнні кальцію і зміцненні кісткової тканини, а для жінок це особливо важливо;
- підтримка гормонального балансу — здорові жири і правильний холестерин є будівельним матеріалом для гормонів, це допомагає підтримувати баланс, особливо при значних фізичних навантаженнях або в стресових ситуаціях;
- поліпшення стану шкіри, волосся, нігтів — цьому сприяє біотин і вітаміни групи В, так вживання сирих яєць допомагає надати шкірі пружність і зробити її здоровішою;
- контроль ваги — білків і жирів в яйцях багато, завдяки цьому вони забезпечують тривале відчуття ситості, що допомагає контролювати апетит і уникати переїдання.
Таким чином, сирі яйця стають важливим доповненням до жіночого раціону, допомагають підтримувати красу, гормональний баланс і краще контролювати вагу.
Сирі яйця для кишечника: чому їх слід регулярно споживати
Існує думка, що сирі яйця для кишечника дуже корисні і можуть впливати на здоров'я травної системи. Аргументи на користь цієї думки: Полегшення травлення. Сирі яйця легше засвоюються, ніж смажені або варені. Ферменти, які в них містяться, допомагають організму розщеплювати їжу.
Поліпшення засвоюваності. Жовток містить лецитин, він допомагає організму переробляти жири і жиророзчинні вітаміни. Це може поліпшити і засвоюваність інших продуктів, які споживаються разом з яйцями.
Користь для мікрофлори. Існує також думка, що в сирому вигляді даний продукт не викликає запальних процесів у кишечнику. Це позитивно впливає на мікрофлору, що в свою чергу сприяє росту корисних бактерій.
Тобто, сирі яйця можуть стати частиною раціону для тих, хто хоче поліпшити здоров'я кишечника, однак діяти потрібно з обережністю.
Користь і шкода сирого яйця
Сирі яйця в раціоні приносять користь, але і шкода можлива. Детально пояснимо нижче.
Користь сирих яєць:
- Висока поживна цінність: білки, здорові жири і вітаміни.
- Простота і доступність: яйця — це швидкий і зручний спосіб отримати якісний білок.
Шкода ж така:
- Ризик сальмонельозу: це головне.
- Проблеми з засвоєнням: в сирому білку є авідин, який може зв'язувати біотин, перешкоджаючи його засвоєнню.
- Невизначеність: довгостроковий вплив вживання сирих яєць на організм до кінця не вивчений.
Мінімізувати ризик при споживанні сирих яєць цілком реально, як це зробити ми детально розповімо далі. В іншому цей продукт дуже корисний і бажано включати його в раціон і чоловікам, і жінкам.
Протипоказання: кому не можна їсти сирі яйця
Потенційні переваги для організму дуже відчутні, але є категорії людей, яким сирі яйця їсти категорично не можна. Основна причина — ризик зараження сальмонельозом у них матиме більш серйозні наслідки. Ось ці категорії:
- Вагітні жінки. Потрапляння в організм сальмонели може призвести до серйозних ускладнень аж до передчасних пологів і зараження плода.
- Маленькі діти. Їх імунна система ще не повністю сформована, тому і вкрай вразлива перед бактеріальними інфекціями.
- Літні люди. З віком імунітет слабшає і організм гірше справляється з інфекціями.
- Люди з ослабленим імунітетом. Це, зокрема, хворі на ВІЛ/СНІД, з онкологією, після трансплантації органів, а також ті, хто приймає імуносупресивні препарати.
Є багато альтернативних продуктів харчування, склад і користь яких наближається до сирих яєць, тому краще віддати перевагу їм.
Як безпечно вживати сирі яйця
Вживання цього продукту вимагає уважності та обережності. Тут важливо буквально все: від вибору і до правильного зберігання, адже на кожному етапі можна як знизити, так і істотно підвищити небезпеку яєць.
Отже, ключові рекомендації:
- Уважний вибір постачальника. Купуйте яйця у перевірених і надійних постачальників, які контролюють і гарантують якість і безпеку продукції. Тут якраз домашні яйця, термін зберігання яких неможливо перевірити, так само як і умови зберігання — не найкращий варіант. А ось в магазинах є однозначне маркування і контроль.
- Правильне зберігання. Яйцям потрібен холодильник, оптимальна температура на дверцятах. У таких умовах ріст потенційно небезпечних бактерій сповільнюється.
- Перевірка цілісності. Не використовуйте для вживання в сирому вигляді яйця, якщо в них пошкоджена шкаралупа.
Якщо ви правильно вибрали і зберігали яйця, то їх в сирому вигляді можна додавати в смузі або в протеїнові коктейлі. Також вони можуть бути інгредієнтом в майонезі і деяких соусах.
Альтернативи сирим яйцям
Побоювання споживати яйця в сирому вигляді цілком обґрунтовані, адже ризики зараження сальмонельозом є. Але можна без шкоди для здоров'я споживати альтернативні продукти, а саме:
- Пастеризовані яйця. Вони піддаються специфічній термічній обробці, яка вбиває шкідливі бактерії, при цьому зберігаються всі корисні властивості. Такі яйця можна використовувати в будь-яких рецептах, де потрібен сирий продукт.
- Термічно оброблені. Варені, смажені і запечені яйця зберігають більшу частину білків і жирів, але при цьому виключений ризик зараження сальмонелою.
- Інші джерела білка. Якщо мета отримати саме цей компонент, то можна споживати сироватковий протеїн, нежирне м'ясо, рибу, сир.
Використання цих альтернатив дасть вам можливість отримати необхідні поживні речовини абсолютно без ризику для здоров'я. Висновок: сирі яйця як частина раціону
Сирі яйця можуть стати ефективним компонентом раціону для тих, хто шукає швидке і доступне джерело білка, але в їх вживанні є певні ризики. Переваги цього продукту очевидні: висока концентрація поживних речовин, зручність вживання і позитивний вплив на організм в цілому.
У той же час, не слід забувати про обмеження і ризики, головний з яких — зараження сальмонелою. Тому споживати рекомендується для досягнення конкретних цілей, наприклад, щоб прискорити відновлення після тренувань. Найголовніше — на перше місце ставити безпеку. Перед тим, як включити сирі яйця в свій раціон, слід проконсультуватися з лікарем і переконатися, що це саме для вас безпечно.