Чорнослив – це сухофрукт, який рекомендується як альтернатива звичайним солодощам для тих, хто худне. Він поживний, може використовуватися для перекусу. Його часто додають до протеїнових енергетичних батончиків для спортсменів.
Знати, чим корисний чорнослив, потрібно, щоб розуміти, для чого включати його в раціон. Він необхідний не лише тим, хто худне, і шанувальникам здорового харчування. Розглянемо докладніше, що це за сухофрукт та в чому його особливості.

Що таке чорнослив і як він використовується
Чорнослив – це висушений плід сливи, зазвичай темного забарвлення. Для його виготовлення вибирають солодкі сорти, найчастіше Венгерку чи Ренклод. Плоди цих дерев містять багато цукру та глікозидів. Після збирання їх бланшують у гарячій воді для швидкого видалення шкірки.
Чорнослив отримують шляхом висушування сливи за допомогою гарячої пари (раніше це робили під сонцем, але така технологія займає багато часу). У такий спосіб видаляється до 90% вологи, у результаті вдається отримати сухофрукт. Для зручності прибирають кісточку. У процесі обробки відбувається концентрація цукру та ароматичних речовин.
Від свіжої сливи чорнослив відрізняється зовні. У процесі висушування він темніє, стає майже чорним, зморщеним, з липкою текстурою. Зберігається насичений аромат, але в смаку з'являються нотки диму та копченості. Чорнослив солодший у порівнянні зі звичайною сливою, у ньому міститься більше калорій, клітковини та вуглеводів.
Як використовують чорнослив
Цей сухофрукт має широкий попит у кулінарії. Його використовують при приготуванні десертів та випічки як натуральний підсолоджувач. Він може бути в складі граноли або енергетичних батончиків – корисних ласощів для спортсменів. Також цей продукт додають у плов, до тушкованого м'яса.
Чорнослив – це корисний та смачний інгредієнт морозива, сирних десертів, йогуртів. Його часто додають у салати завдяки гарному поєднанню з різними овочами, фруктами, сиром чи м'ясом. На основі чорносливу можна зварити компот або приготувати настій, що використовується в народній медицині.
Сухофрукти часто їдять як самостійний десерт. Завдяки насиченому солодкому смаку він зможе замінити традиційні ласощі. Особливо гарний цей продукт у поєднанні з медом та горіхами. У процесі обробки в ньому зберігаються всі вітаміни та мікроелементи.
Чим корисний продукт для здоров'я
Сухофрукт рекомендують тим, хто худне, і прихильникам здорового харчування, не просто так. Позитивна дія чорносливу на організм полягає в наступному:
- сприяє профілактиці остеопорозу. Дослідники з університету Флориди встановили: достатньо з'їдати лише 10 ягід на день, щоб зміцнити кістки та уникнути переломів;
- цілюще впливає на серце. У сухофрукті містяться поліфенол, калій та інші мікронутрієнти, необхідні для міцності та пружності судин. Він покращує роботу серцевого м'яза;
- уповільнює старіння. Містить багато антиоксидантів, які зміцнюють імунітет та допомагають організму протистояти вільним радикалам. Продукт також знижує ризик мікрозапалення;
- має сечогінні властивості. Допомагає усунути набряклість і необхідний для профілактики таких явищ.
У чорносливі міститься багато пектинових речовин, органічних кислот, клітковини. Він здатний пригнічувати зростання хвороботворних мікробів, зокрема кишкової палички та сальмонели.
У народній медицині його також використовують для боротьби з симптомами анемії, авітамінозу, відновлення після операцій, тяжких хвороб. Завдяки цілющому впливу на стінки судин чорнослив корисний для хворих на гіпертонію. Він нормалізує артеріальний тиск та знижує ризик атеросклерозу.
Як чорнослив покращує травлення
Цей сухофрукт рекомендують їсти при проблемах із ШКТ. Він нормалізує травлення завдяки високому вмісту клітковини та сорбіту. Нерозчинні харчові волокна збільшують обсяг випорожнень і допомагають при запорах. Клітковина покращує мікрофлору кишківника, оскільки є їжею для корисних бактерій.
У чорносливі також міститься багато сорбіту. Це цукровий спирт, який притягує воду до товстої кишки й пом'якшує стілець. Отже, сухофрукт допомагає при боротьбі з запорами. Він покращує перистальтику кишківника, підвищує вироблення шлункового секрету та кислотність.
Роль чорносливу в покращенні рівня енергії та обміну речовин
Сухофрукт є джерелом натуральних вуглеводів та цукрів. Вони швидко засвоюються, завдяки чому організм отримує достатньо енергії за короткий проміжок часу, що є важливим для спортсменів. Клітковина не тільки нормалізує обмін речовин, а й прискорює метаболізм.
Чорнослив уповільнює поглинання цукру, внаслідок чого запобігає різким стрибкам глюкози в крові. Дієтологи рекомендують його для швидкого перекусу, тому що він дає триваліше відчуття ситості. В одній ягоді міститься близько 3,5 г природних цукрів та 0,5 г рослинної клітковини.
Вітаміни та мінерали в складі
Користь цього сухофрукту зумовлена багатим складом. Розглянемо, які вітаміни в чорносливі подбають про ваше здоров'я:
- Вітамін A та бета-каротин (відповідно 1,9% та 3,5% від добової норми). Підтримує здоров'я органів зору, запобігає розвитку офтальмологічних захворювань. Також необхідний для здоров'я шкіри.
- Вітаміни групи B (B1, B2, B3, B4, B5, B6). Підтримують нормальний обмін речовин, дбають про здоров'я нервової системи, допомагають боротися з депресією.
- Вітамін C (3,2% добової норми). Природний антиоксидант, який зміцнює імунітет.
- Вітамін K (21,8% добової норми). Необхідний для нормального згортання крові, профілактики атеросклерозу, а також здоров'я кісток.
- Вітамін Е. Є природним антиоксидантом, запобігає пошкодженню клітин.
Чорнослив також є джерелом мінералів:
- калію – для здоров'я серця та нормального артеріального тиску;
- магнію – для підтримки нервової системи;
- міді – для вироблення енергії та засвоєння заліза;
- кальцію — для здорових кісток та зубів;
- цинку – для підтримки імунітету та нормального обміну речовин.
Сухофрукт містить багато глюкози, тому його вживання позитивно впливає на роботу головного мозку. У результаті покращується пам'ять, підвищується концентрація уваги. У складі є й такі корисні мінерали, як селен, натрій, марганець.
Користь для жінок
Сухофрукт необхідний представницям прекрасної статі. Його особливо рекомендують їсти жінкам після 40 років, тому що в цей період починаються гормональні збої та перепади настрою. Продукт дозволить пом'якшити симптоми менопаузи та уповільнить появу ознак старіння.
Розглянемо, чим корисний чорнослив для жінок:
- зміцнює нервову систему. Завдяки великій кількості вітамінів та мінералів сухофрукт допомагає боротися з апатією, нормалізує сон, знімає дратівливість;
- необхідний для профілактики анемії, особливо під час вагітності завдяки утриманню великої кількості заліза;
- підтримує імунітет за допомогою антиоксидантів у складі;
- зміцнює кісткову тканину. У період клімаксу та менопаузи кальцій активніше вимивається з жіночого організму. У підсумку збільшується ризик розвитку остеопорозу, знизити який дозволить регулярне вживання продукту.
Вітамін A в складі чорносливу покращує стан шкіри, запобігає появі зморщок.

Чорнослив для чоловіків: вплив на здоров'я
Сухофрукт необхідний і для чоловіків, оскільки містить антиоксиданти та клітковину, які захищають клітини простати від пошкоджень. Ці речовини знижують ризик запалень, а цинк, своєю чергою, сприяє нормальному виробленню тестостерону, що важливо для чоловіків.
Чорнослив підвищує працездатність, оскільки поповнює запаси вітамінів, мінералів та глюкози в організмі. У результаті чоловік, який активно тренується, зможе виконувати більше вправ і швидше відновитися після інтенсивних занять.
Коли чорнослив може бути шкідливий
Будь-який продукт здатний нашкодити, якщо використовувати його безконтрольно у великих кількостях. Розглядаючи користь та шкоду чорносливу, важливо враховувати ситуації, у яких від нього краще відмовитися. Це, наприклад:
- Ожиріння. Продукт може бути шкідливий через високу калорійність (225–250 ккал) та підвищений вміст цукру.
- Годування груддю. Чорнослив має проносний ефект, тому при вживанні у великих кількостях може викликати діарею. Не виключається алергія на нього у дитини.
- Деякі захворювання ШКТ. У сухофрукті міститься багато грубої клітковини, цукру та проносного ефекту, тому він може спричинити здуття, діарею та посилити метеоризм.
Серед інших протипоказань для чорносливу – цукровий діабет, гострий панкреатит, загострення виразки шлунка, синдром подразненого кишківника. Не виключена й індивідуальна непереносність.
Окремо варто сказати про користь та шкоду копченого чорносливу. Цей продукт також багатий на клітковину, покращує перистальтику кишківника, містить калій та антиоксиданти для нормалізації тиску, еластичності судин. Але якщо є його дуже багато, то можливі:
- діарея;
- розлад шлунка;
- збільшення ваги.
Норма вживання чорносливу – 5–7 плодів на день, тобто приблизно 40–60 г продукту. При цукровому діабеті або захворюваннях шлунково-кишкового тракту порцію потрібно обмежити до 2-3 штук на день.
Щоб правильно ввести сухофрукт у свій раціон та розробити загальну програму для схуднення, зверніться до спортивного комплексу Sport Life.