Дієта №5: що можна, що не можна і як скласти меню на тиждень

Головне в цій дієті те, що вона створює умови харчування, при яких організм отримує всі необхідні макро і мікроелементи.

Дієта №5 — це лікувальна, але комфортна на кожен день і збалансована система харчування. Вона розроблена для підтримки функцій печінки, жовчного міхура та органів ШКТ. Завдання дієти полягає в тому, щоб знизити навантаження на систему травлення, поліпшити обмін речовин і відновити нормальну роботу внутрішніх органів. Незважаючи на лікувальний статус, дієта номер 5 легко адаптується під активний спосіб життя — нутріціологи Sport Life підкреслюють, що така дієта чудово підходить до тренувального режиму помірної інтенсивності.

Що таке дієта №5 і навіщо вона потрібна

Дієта №5 — це одна з найвідоміших систем харчування, яка має наукове обґрунтування. Розробив її професор та засновник клінічної дієтології Маніул Певзнер. Він створив цілу лінійку з 15 лікувальних столів, кожен з яких призначається на відновлення певних органів та систем. Стіл номер 5 став одним із найбільш затребуваних — і спрямований він на підтримку органів, які особливо чутливі до складу харчування та режиму їди.

Навіщо застосовується дієта №5

Дана система харчування покращує обмін речовин, сприяє відтоку жовчі, знижує запалення та підтримує нормальну роботу травної системи. Вона призначається при низці діагностованих захворювань:

  • Хронічні захворювання печінки поза фазою загострення;
  • Холецистит;
  • Жовчнокам'яна хвороба;
  • Хронічний панкреатит поза гострими періодами;
  • Гастрит із порушенням секреції;
  • Відновлення після операцій на печінці та жовчному міхурі.

Її позитивний ефект ґрунтується на фізіологічних особливостях травлення з урахуванням функцій та роботи кожного органу. Знімається навантаження з печінки і вона починає працювати в більш ритмічному та щадному режимі, зникає здуття, тяжкість і запалення в кишківнику.

Основні правила дієти №5

Головне в цій дієті те, що вона створює умови харчування, при яких організм отримує всі необхідні макро і мікроелементи, але система травлення не відчуває перевантажень. Вона не створює дефіцитів, не залишає почуття голоду, навпаки, страви у цьому столі смачні, різноманітні і тим самим підходять людям, які займаються фітнесом і піклуються про свою форму.

Принципи та умови дієти

  • Регулярність прийомів їжі. Травна система найкраще працює тоді, коли не перевантажується великими порціями та отримує їжу поступово, рівномірно, без різких періодів голодування. Прийоми їжі невеликі, але часті, щоб організм не отримував стресу.
  • Повна відмова від смаження. Смаження — це найважчий для печінки спосіб приготування їжі. При нагріванні олії утворюються речовини, які дратують слизову оболонку, жири стають більш важко перетравлюваними. Печінка змушена працювати у посиленому режимі, щоб упоратися з навантаженням та виділити потрібну кількість ферментів. У дієті №5 використовуються тільки щадні способи термічної обробки — варіння, варіння, тушіння, запікання, приготування на пару.
  • Мінімум жиру, солі та гострих спецій. Оскільки печінка чутлива до надлишків жиру та солі, необхідно скоротити ці продукти в раціоні. Допускається невелика кількість олії, але суворо без перегріву. А ось сало, жирна риба, смажене м'ясо, гострі соуси та маринади повністю виключаються.
  • Баланс білків, вуглеводів та клітковини. Важливо пам'ятати про те, що дієта №5 — це не обмеження, а повноцінне харчування. У ній обов'язково присутні білки, вуглеводи та клітковина. Це нежирне м'ясо, риба, сир, гречка, вівсянка, рис, запечені фрукти та овочі.

Коментар нутріціолога Sport Life:

«Дієта №5 — це не голодування, а м'який спосіб оздоровити організм та покращити самопочуття. Ви, як і раніше, будете їсти смачно, повноцінно і при цьому з турботою про печінку, жовчний міхур і ШКТ».

Що можна їсти на дієті №5

М'які, корисні та легко засвоювані продукти — головний принцип столу номер 5. Це цілком різноманітний, смачний раціон харчування, який може стати звичним на постійній основі для всіх, хто піклується про здоров'я, навіть не маючи з ним жодних проблем.

Дієта номер 5: список продуктів та дозволених страв

  • Вівсянка — ідеальна крупа для сніданку і загалом будь-якого прийому їжі. Вона м'яка для шлунка і при цьому дає відчуття ситості.
  • Рис легко перетравлюється, допомагає нормалізувати травлення.
  • Гречка багата білком і мінералами, насичує енергією, ідеально підходить для вечері або обіду.
  • Філе курки — чудове джерело білка. Легко засвоюється та підходить для супів, запікання та приготування на пару.
  • Індичка вважається одним з найбільш дієтичних видів м'яса і рекомендована при захворюваннях печінки.
  • Яловичина у відвареному або тушкованому вигляді — джерело заліза та амінокислот. Головне правило — ніяких смажених скоринок. Тільки варіння, запікання, тушіння чи приготування на пару.
  • Тріска, хек, судак — відмінний варіант для легкого прийому їжі. З риби можна робити парові котлети, відварювати чи запікати шматочками.
  • Сир — можна використовувати як самостійну страву або у вигляді запіканки без олії.
  • Йогурт — підтримує здорову мікрофлору кишківника.
  • Молоко, кефір — підходять лише нежирні варіанти. У помірних кількостях можна використовувати для приготування каш або як окремі перекуси.
  • Овочі — кабачок, морква, цвітна капуста, картопля, буряк у тушкованому, пареному чи відвареному вигляді.
  • Фрукти — банани, запечені яблука, м'які солодкі груші, персики без шкірки.
  • Супи — тільки на овочевому бульйоні, з м'якими овочами та крупами і без смаженої заправки.

Що стосується хліба, свіжий він часто викликає здуття та тяжкість. Тому в дієті №5 використовують сухарі, галети, вчорашній хліб.

Що не можна їсти при дієті №5

Щоб організм дійсно працював комфортно, важливо виключити з раціону продукти, які дають навантаження та провокують подразнення слизової оболонки.

Продукти, від яких точно слід відмовитись

  • Смажені страви та копченості — ковбаси, бекон, грудинка, котлети з рум'яною скоринкою.
  • Сало, жирні сорти м'яса та риби — свинина, баранина, жирна яловичина, сало, скумбрія, лосось, сом.
  • Алкоголь, кава та газовані напої — алкоголь токсичний для печінки, підвищує запалення та повністю несумісний із системою здорового харчування. Газовані напої розтягують стінки шлунка, викликають бродіння та посилюють дискомфорт після їжі.
  • Торти, креми, шоколад. Солодощі — джерело важких жирів, швидких вуглеводів та штучних добавок. Дають різкі стрибки цукру та велике навантаження на печінку.
  • Соуси, маринади, цибуля та часник. Гостро стимулюють виділення шлункового соку та жовчі. До цих продуктів відноситься кетчуп, майонез, магазинні соуси, аджика, гірчиця, сира цибуля та часник.

Порада нутриціолога Sport Life:

«Навіть активним людям важливо дотримуватись балансу та певних обмежень у їжі — іноді навіть здорова їжа у вигляді авокадо, горіхів може бути надто важкою для ШКТ. Дієта №5 спрямована на те, щоб давати все корисне, але без важкості».

-90%
Глобальний розпродаж абонементів

Приклад меню дієти №5 на тиждень

Дієта №5 не вимагає складних кулінарних навичок — вона будується на простих, м'яких та комфортних для ШКТ стравах.

Понеділок

  • Сніданок: вівсянка з бананом, ромашковий чай.
  • Обід: суп-пюре з картоплі та моркви, судак на пару, рис.
  • Полудень: сир 2-3% або запечена груша.
  • Вечеря: гречка, тушкована курка.

Вівторок

  • Сніданок: манна каша на воді з ложкою йогурту без добавок.
  • Обід: овочевий суп з кабачком, відварена індичка, картопляне пюре.
  • Полудень: запечене яблуко.
  • Вечеря: вівсяні котлети та тушкована морква.

Середа

  • Сніданок: рисова каша, чай із м'яти.
  • Обід: суп з рисом і капуста, хек, гречка.
  • Полудень: йогурт натуральний.
  • Вечеря: омлет із білків із зеленню, запечена картопля.

Четвер

  • Сніданок: вівсянка з м'якою грушею.
  • Обід: суп з кабачків, запечений судак, трохи рису.
  • Полудень: сирна запіканка без олії.
  • Вечеря: тушкована індичка, картопляне пюре.

П'ятниця

  • Сніданок: гречана каша, ромашковий чай.
  • Обід: суп-пюре з цвітної капусти, хек, гречка.
  • Полудень: йогурт або персикове пюре.
  • Вечеря: овочеве рагу, курка на пару.

Субота

  • Сніданок: нежирний сир зі шматочками банана.
  • Обід: суп з моркви та картоплі, судак, рис.
  • Полудень: запечене яблуко з корицею.
  • Вечеря: гречка, тушкована яловичина.

Неділя

  • Сніданок: вівсянка з ложкою натурального йогурту.
  • Обід: овочевий суп з крупою, хек, картопляне пюре.
  • Полудень: сир.
  • Вечеря: омлет на пару, тушковані овочі.

Таке харчування цілком сумісне з помірною фізичною активністю, і при правильному розподілі нутрієнтів тренування проходять комфортно та ефективно.

Можливі складності та поради щодо адаптації

Перехід на будь-яку нову систему харчування — це завжди зміни, і вони вимагають часу на звикання. Щоб не зірватись і спокійно влитися у новий раціон без стресу, важливо розуміти, які труднощі можуть виникнути.

Звикання до обмеження жирів, солі та копченостей. Може здатися незвичним, що з раціону зникли яскраві смаки. Але їх можна спробувати замінити кропом, петрушкою, базиліком та іншими натуральними приправами.

Урізноманітнити меню, щоб не зірватися. Стіл номер 5 — досить гнучка система харчування і всі страви можна легко взаємозамінювати, доповнювати, а продукти поєднувати між собою. Не потрібно концентруватися на одному виді крупи або м'яса, вибирайте різні види та методи їх обробки. Також не обов'язковою є повна відмова від солодкого — його добре замінюють фруктові пюре та запечені фрукти.

Перехід на лікувальне харчування — особливо якщо ви активно тренуєтеся — потребує грамотного супроводу. У фітнес-клубах Sport Life ви завжди можете отримати консультацію та підтримку наших тренерів, дієтологів та нутріціологів. Наші фахівці допоможуть підібрати баланс білків, жирів та вуглеводів під ваш тип навантаження, скоригувати меню для тренувальних та не тренувальних днів, скласти тижневий раціон з урахуванням індивідуальних цілей.

Збалансуйте харчування та тренуйтеся у Sport Life, щоб піклуватися про себе та своє здоров'я професійно, ефективно та із задоволенням!

Бронюй абонемент зі знижкою