Перепелині яйця: скільки і як правильно варити

Перепелині яйця здаються мініатюрними, але за користю і поживністю вони можуть змагатися з курячими.

Для спортсменів це одне з основних джерел білка. Їх можна їсти окремо або додавати в різні страви, такі як салат «Цезар».

![varenye-aica-razrezat-popolam-na-fone-temnyh-derevannyh-vid-sverhu.jpg] (https://r2.sportlife.ua/varenye_aica_razrezat_popolam_na_fone_temnyh_derevannyh_vid_sverhu_e2c10d56dc.jpg)

Щоб отримати дійсно смачний і корисний продукт, важливо знати, скільки варяться перепелині яйця і як правильно їх готувати. Поговоримо про важливі мікроелементи, які містяться в них, а також розглянемо покроково процес варіння.

Чим корисні перепелині яйця

Через невеликий розмір вони менш популярні, ніж курячі. Останні дійсно довели свою поживність і корисність, але не можна відмовлятися і від перепелиних яєць. Ось кілька важливих властивостей цього продукту:

  • покращують зір;
  • підвищують рівень енергії;
  • стимулюють ріст м'язової маси;
  • сприяють швидкому відновленню організму після тренувань;
  • знижують артеріальний тиск.

Перепелині яйця покращують обмін речовин, ефективні при профілактиці хронічних захворювань. Вони мають більш насичений смак у порівнянні з курячими. Це пов'язано з тим, що жовток перепелиного яйця за розміром більший, ніж білок.

Продукт добре поєднується з овочами, зокрема, із зеленим салатом, картоплею, авокадо, цибулею. Його подають із червоною рибою, ікрою, оливками, пармезаном тощо. Перепелині яйця на вашому столі — це варіант для кулінарних експериментів, особливо для тих, хто дотримується принципів ЗСЖ.

Джерело білка для спортсменів

Перепелині яйця є джерелом білка, що складається з «будівельних блоків», або амінокислот. Організму вони потрібні як джерело енергії, для формування і відновлення м'язової маси, кісток, виробництва гормонів, ферментів.

У середньому перепелиному яйці вагою 13 грамів міститься 1,76 г білків. Це більше, ніж у курячому. Тому продукт особливо необхідний для спортсменів, адже протеїн постійно потрібен у процесі нарощування м'язової маси. Білок — будівельний матеріал для мускулатури, він прискорює відновлення після інтенсивних тренувань і травм.

Протеїн, який спортсмен отримує при вживанні в їжу перепелиних яєць, — основний компонент м'язової тканини. Він забезпечує міцність зв'язок і кісток, тому постійно необхідний під час інтенсивних тренувань. Білок особливо важливий для тих, хто займається силовими видами спорту або багато тренується для збільшення витривалості.

Вітаміни та мінерали

Знати, як варять перепелині яйця, важливо, щоб зберегти в них всі корисні речовини. Вони містять у великій кількості:

  • холін, який живить енергією нервові клітини і покращує роботу мозку;
  • вітамін А. Необхідний для здоров'я очей і шкіри, прискорює загоєння ран, підтримує нормальну роботу імунної системи;
  • вітаміни групи B. Оберігають структуру клітин від шкідливих впливів і сприяють швидкій переробці поживних речовин. Цих вітамінів в перепелиних яйцях більше, ніж в курячих;
  • селен — стабілізує роботу щитовидної залози;
  • калій — підтримує нормальне функціонування серцево-судинної системи.

Особливо цінним мікроелементом у складі перепелиного яйця є залізо. У 100 грамах продукту міститься 3,7 мг цієї речовини. Залізо сприяє синтезу гемоглобіну, який переносить кисень по організму і забезпечує нормальне дихання тканин.

Позитивний вплив на організм

Перепелині яйця не тільки покращують зір, роботу серцево-судинної системи і сприяють швидкому нарощуванню м'язової маси. Вони також сприяють детоксикації організму, тобто очищенню від токсинів. Додавання цього продукту в раціон допомагає зменшити розмір каменів в нирках і жовчному міхурі.

Перепелині яйця мають і антиалергенні властивості. У них у великій кількості міститься білок овомукоїд. Він допомагає відновитися при застуді або тоді, коли ви страждаєте від закладеності носа та інших алергічних реакцій.

Як стверджують експерти спортивного комплексу Sport Life, перепелині яйця здатні стати відмінним підживленням для м'язів. Вони не тільки сприяють зростанню мускулатури, але і зупиняють її руйнування. Крім того, цей продукт в цілому необхідний для міцного здоров'я.

Скільки яєць можна їсти на день

Крім білка, в них міститься також багато жирів, тому не варто зловживати цим продуктом. Добова норма залежить від віку, стану здоров'я і мети (нарощування м'язової маси, схуднення, просте зміцнення організму і так далі). Вона виглядає приблизно так:

  • дорослим — 3–5 штук;
  • дітям до 3 років — 1 яйце, від 3 до 10 років — 2–3 штуки;
  • підліткам — 3–4 яйця;
  • вагітним і в період лактації — 2–3 штуки.

У деяких випадках від перепелиних яєць варто відмовитися. Наприклад, їх не рекомендують їсти при захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура. При наявності хоча б одного з таких захворювань необхідно спочатку проконсультуватися з лікарем.

День Шопінгу у Sport Life
-50% на абонементи

Також перепелині яйця можуть виявитися шкідливими при проблемах з травленням. Якщо раніше ви їли їх рідко або не пробували взагалі, почніть з 1-2 штук на день. З обережністю цей продукт потрібно додавати в раціон тим, хто страждає на алергію на яєчний білок.

Як правильно варити перепелині яйця

Щоб зберегти всі вітаміни і корисні речовини, їх часто рекомендують вживати в їжу сирими. Але далеко не всім подобається продукт в такому форматі. Тому варто розглянути, як правильно варити перепелині яйця, щоб вони вийшли смачними і корисними.

Час приготування залежить від того, який продукт ви хочете отримати. Багатьом подобається варіант круто, коли жовток виходить щільним. Скільки хвилин варяться перепелині яйця таким способом, цікавить тих, хто хоче готувати страви, наприклад, салати з ними. Оптимальний час — 4–5 хвилин.

Для варіння круто продукт опускають в холодну воду, дають покипіти зазначений вище час, а потім витягують. Є й чимало любителів яєць некрутих, коли жовток ще рідкий. У такому випадку продукт опускають в уже киплячу воду. Скільки часу варяться перепелині яйця некруті? Знадобиться всього 1,5-2 хвилини.

Як правильно очистити шкаралупу

Оскільки перепелине яйце за розміром менше курячого, це може бути складніше. Найпростіше покатати готовий продукт по столу або пом'яти його в руках. Після того як на шкаралупі з'являться невеликі тріщини, просто зніміть її. Цей спосіб чищення підійде і для курячих яєць. Є ще один варіант. Кілька готових яєць покладіть в ємність, накрийте її кришкою і добре потрясіть. Після того як шкаралупа потріскається, залийте готовий продукт водою кімнатної температури. Залиште так постояти кілька хвилин, а потім можете переходити до очищення вручну.

Покрокова інструкція

Розглянемо поетапно, як правильно варити перепелині яйця. Виберемо найпростіший і найпоширеніший варіант — на плиті:

  1. Перед варінням дістаньте яйця з холодильника і дайте нагрітися до кімнатної температури.
  2. Покладіть їх в каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона покрила їх повністю. Рівень рідини повинен бути вище на кілька сантиметрів.
  3. Додайте половину чайної ложки солі.
  4. Доведіть до кипіння і потримайте потрібний час. Скільки варити перепелині яйця круто, ви вже знаєте.

Готовий продукт покладіть в миску з холодною водою і дайте постояти 5 хвилин.

![vid-sverhu-vkusnyi-aicnyi-salat-s-pripravami-i-olivkami-na-svetlom-fone.jpg] (https://r2.sportlife.ua/vid_sverhu_vkusnyi_aicnyi_salat_s_pripravami_i_olivkami_na_svetlom_fone_ae21af1857.jpg)

Зварити перепелине яйце некруто можна не тільки в гарячій воді на плиті, але і в мікрохвильовій печі. Для цього покладіть його в ємність з холодною водою так, щоб покрити повністю. Готуйте при потужності 500 Вт, а потім просто перекладіть в холодну воду.

Практичні поради

Тепер ви вже знаєте, як зварити перепелине яйце. Їсти його можна протягом усього дня, але найкраще вранці або в проміжках між прийомами їжі, особливо коли потрібне відновлення після інтенсивних тренувань. Прихильники здорового способу життя часто їдять перепелині яйця натщесерце.

Цей продукт особливо добре поєднується з овочами, тому його часто додають в салати. З перепелиних яєць також готують омлети, нерідко їх запікають з грибами, овочами і зеленню в невеликих формочках. До них можна подавати кабачки, сир, помідори — простору для кулінарних експериментів дуже багато.

Пам'ятайте, що будь-яке корисне харчування дає максимальний ефект, якщо поєднувати його з тренуваннями. Відвідайте спортивний комплекс Sport Life у своєму місті, якщо хочете схуднути, наростити м'язову масу або просто прагнете підтримувати форму. Тут вам допоможуть скласти програму тренувань з урахуванням вашого здоров'я і завдань, а також підберуть оптимальний раціон.

Бронюй абонемент зі знижкою