Користь та шкода шипшини: вплив на організм, ризики та як часто можна її пити

Відвар із шипшини, користь якої визнана як традиційною, так і народною медициною, вважається одним із найкорисніших натуральних засобів.

У скромних ягодах шипшини міститься цілий комплекс біологічно активних компонентів. Ця рослина з давніх-давен використовувалася в народній медицині різних культур. Але, як і будь-який сильний засіб, він вимагає усвідомленого підходу до вживання. Розбираймося разом із нутриціологами мережі спортивних клубів Sport Life, де проходить межа між цілющим ефектом та потенційним ризиком.

Що таке шипшина і чому її вважають корисною

Шипшина — це кущ сімейства Рожеві, чиї плоди є несправжніми ягодами червоного або помаранчевого кольору. Те, що ми називаємо ягодою шипшини, насправді квітколоже, що розрослося, всередині якого знаходяться справжні плоди — дрібні жорсткі горішки. Але саме ця м'ясиста оболонка і концентрує у собі головну поживну цінність. Шипшина, користь якої визначається його складом, — справжнє джерело різних речовин.

За вмістом вітаміну С ці ягоди перевершують лимони та чорну смородину у кілька разів. Але це не єдина їхня перевага. У плодах рослини міститься комплекс біофлавоноїдів, включаючи вітамін Р, антиоксиданти, у тому числі такі потужні, як вітаміни А та Е. Ягоди містять пектини, дубильні речовини, а також калій, залізо, магній та безліч інших мікроелементів.

Відвар із шипшини, користь якої визнана як традиційною, так і народною медициною, вважається одним із найкорисніших натуральних засобів. Речовини, що містяться в її складі, сприятливо впливають практично на всі системи в людському організмі. Плюс до всього, чай із шипшини — досить смачний напій.

Шипшина: користь і шкода — позиція лікарів та досліджень

З погляду доказової медицини, шипшина – це не просто народний засіб, а рослинна сировина з низкою клінічно вивчених ефектів. Її дія ґрунтується на високих концентраціях біологічно активних речовин, що підтверджується науковими роботами. Однак саме ця біохімічна потужність встановлює також можливі ризики. Тому шипшина, користь та шкода якої залежать від дозування та індивідуальних особливостей організму, вимагає грамотного застосування. А для цього важливо розібратися, що говорять про неї лікарі та наукові дослідження.

Науково підтверджена користь

Завдяки високій концентрації вітаміну С шипшина є потужним імуностимулятором. Ця речовина бере участь у синтезі інтерферонів — білків, що борються з вірусами. Також вона посилює активність лейкоцитів, сприяє виробленню антитіл.

Огляд наукових досліджень Therapeutic Applications of Rose Hips від Different Rosa Species, опублікований на сайті National Center for Biotechnology Information, показує, що екстракти шипшини мають виражені антиоксидантні та протизапальні властивості. Інше дослідження, результати якого опубліковані в журналі Osteoarthritis and Cartilage, показало, що пацієнти з остеоартритом, які приймали екстракт шипшини, відзначали значне зниження больового синдрому та покращення рухливості суглобів. Вчені пов'язують цей ефект із протизапальними речовинами, що містяться в ягодах.

Флавоноїди та антиоксиданти, що містяться в ягодах, цілюще впливають і на судини. Метааналіз, що узагальнив низку досліджень, опублікований в European Journal of Nutrition, вказує, що екстракт цієї рослини сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину (ЛПНГ) та нормалізації артеріального тиску у пацієнтів з ожирінням. Це відбувається завдяки зниженню окиснювального стресу та покращення функції ендотелію (внутрішньої оболонки судин).

Вчені та лікарі відзначають користь шипшини й для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Цей ефект пояснюється високим вмістом пектинів та органічних кислот у ягодах. Завдяки цьому вони корисні при гастритах зі зниженою кислотністю, оскільки стимулюють секрецію шлункового соку.

Можливі ризики шипшини

Крім багатьох позитивних властивостей, є у плодів шипшини й темна сторона. Високий вміст органічних кислот, з одного боку, вважається перевагою, з іншого — створює ризики шлунково-кишкового тракту. Гастроентерологи підкреслюють, що концентрований відвар цих плодів протипоказаний при загостреннях гастриту, виразковій хворобі, гастроезофагеальному рефлюксі – він може посилити подразнення слизової оболонки та спровокувати біль. Кислоти у складі шипшини при тривалому контакті із зубами можуть розм'якшувати емаль. Тому відвар рекомендується пити через трубочку, а після вживання полоскати рот.

Особлива користь для жінок

Серед багатьох переваг, якими володіє шипшина, користь для жінок має особливе значення. Вона проявляється у кількох аспектах, пов'язаних із гормональним балансом, репродуктивним здоров'ям і навіть зовнішнім виглядом.

Компоненти, що містяться в червоних плодах, надають комплексний вплив на гормональний фон та метаболізм. Антиоксиданти сприяють уповільненню старіння клітин, покращують стан шкіри. Вітамін С бере участь у синтезі колагену.

Легкий сечогінний ефект відвару шипшини допомагає зменшувати набряклість, особливо під час ПМС, а залізо у складі ягід — підтримувати рівень гемоглобіну в нормі. Магній та вітаміни групи B, які, хоч і в невеликих кількостях, але містяться в плодах, допомагають підтримувати нервову систему та впоратися зі стресами.

Олія з насіння шипшини — популярний засіб у косметології. Багате антиоксидантами та поліненасиченими жирними кислотами, воно зволожує шкіру, сприяє її регенерації, зменшує зморшки та пігментацію.

ГАРАНТОВАНИЙ ФІТНЕС-ПОДАРУНОК!
Отримай свій!

Користь та шкода шипшини для печінки

Вплив цих ягід на печінку – предмет особливої ​​уваги. З одного боку, вони мають м'яку жовчогінну дію, покращують виведення токсинів з організму, сприяють регенерації печінкових клітин та знижують ризик запальних процесів.

З іншого боку, особам із проблемами в роботі гепатобіліарної системи вживати цю ягоду слід з обережністю. Користь та шкода шипшини для печінки безпосередньо залежить стану здоров'я людини. При серйозних патологіях залоз активні речовини з ягід можуть створити додаткове навантаження на систему. За наявності великих каменів у жовчному міхурі жовчогінний ефект може спровокувати рух конкрементів та гостру кольку. Тому без УЗД та консультації лікаря очищення відварами заборонено.

Протипоказання: кому відвар шипшини не підходить

Відвар шипшини, протипоказання якого пов'язані з високим вмістом активних компонентів, що вимагає особливої ​​обережності при вживанні. Особливо це стосується осіб із хронічними захворюваннями.

Від вживання напою варто відмовитися:

  • захворюваннях ШКТ у стадії загострення, зокрема, при гастриті з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, ерозивному гастриті;
  • схильності до каменеутворення — за наявності конкрементів у жовчному або нирках відвар може спровокувати їхній рух;
  • тромбофлебіт і схильність до тромбоутворення — шипшина посилює згортання, що небезпечно при схильності до тромбозів.

Тривале вживання такого засобу може негативно вплинути на функції підшлункової залози, тому застосовувати її варто курсами з перервами. Вагітним, людям із гіперчутливістю та схильністю до алергії перед вживанням слід радитися з лікарем.

Людям з нестабільним артеріальним тиском варто мати на увазі, що відвар ягід має нейтральну або м'яку гіпотонічну дію, тоді як спиртова настойка через вміст етанолу в ній може підвищувати кров'яний тиск.

Як правильно пити шипшину: до їди чи після, і як часто можна

Щоб отримати максимум користі від цього натурального засобу, потрібно знати, як правильно його вживати. Розглянемо це питання по пунктах.

Коли пити відвар?

Оптимальний час для прийому напою приблизно через 30-40 хвилин після їжі. Це захистить слизову оболонку шлунка від подразнювальної ​​дії кислот.

Чи можна пити щодня шипшину?

Відвар можна пити щодня, але курсами. Оптимальна схема з мінімальними ризиками для здоров'я — приймати засіб щодня протягом 2-3 тижнів, а потім зробити перерву на 1-2 місяці. Так вдасться уникнути надмірного навантаження на ШКТ, гепатобіліарну систему, нирки.

Скільки разів на день можна пити відвар чи настій?

Оптимальна порція засобу для дорослих — по одній склянці не дуже міцного відвару двічі на день.

Практичне застосування в житті та на тренуваннях Sport Life

У контексті спортивного способу життя шипшина є не просто корисною добавкою, а потужним засобом підтримки форми та прискорення відновлення. Діє продукт у кількох напрямах.

Після інтенсивного фізичного навантаження в організмі збільшується вироблення вільних радикалів, які спричиняють окиснювальний стрес і можуть пошкоджувати м'язові клітини. Антиоксиданти, що містяться в ягоді, нейтралізують їх, а також прискорюють відновлення та знижують біль у м'язах.

Вітамін С необхідний для синтезу колагену, який, своєю чергою, має критично важливе значення для зв'язок та суглобів, що зазнають на тренуваннях серйозного навантаження.

Регулярні високоінтенсивні спортивні заняття можуть тимчасово послаблювати імунну систему, а вітамін С в шипшиновому відварі підтримує імунну відповідь, знижує ризики простудних захворювань у спортсменів.

Прискорюючи кровообіг, цей напій покращує доставку кисню та поживних речовин до м'язів, одночасно підвищуючи їх витривалість та посилюючи виведення продуктів метаболізму, зокрема молочної кислоти та аміаку.

Протизапальна дія шипшини також важлива для спортсменів. За спостереженнями тренерів Sport Life, відвідувачі спортклубів мережі, які приймають шипшинові настої або чаї, швидше відновлюються. Компоненти ягоди полегшують запальні процеси в м'язах, спричинені природними мікропошкодженнями тканини.

Шипшиновий чай – відмінний варіант для гідратації. З цією метою напій рекомендується вживати за 1-1,5 години до тренування або через 30-60 хвилин після нього. Такий режим забезпечить оптимальну підтримку без перевантаження системи травлення.

«Ми завжди говоримо нашим клієнтам: відновлення — не менш важлива частина тренувального процесу, ніж саме тренування. Правильне харчування, достатній сон та натуральні адаптогени, такі як шипшина, допомагають організму швидше відновлюватися та нарощувати силу», — наголошують інструктори спортклубу Sport Life.

Шипшина — відмінний продукт, щоб підтримати організм на шляху до здоров'я та спортивних досягнень. Головне — пам'ятати про міру та протипоказання, і тоді цей дар природи стане вашим надійним союзником.

Бронюй абонемент зі знижкою