Ароматна гвоздика — це не тільки спеція для випікання, а й потужний природний засіб для здоров'я. У світі фітнесу та здорового харчування вона цінується за здатність підтримувати тонус, зміцнювати імунітет та допомагати організму відновлюватися після навантажень. Яка ще від гвоздики користь і чому вона така популярна серед шанувальників суперфудів та здорового харчування? Розбираймось разом.
Що містить гвоздика
Спеція гвоздика, користь та шкода якої безпосередньо залежать від її унікального складу, є нерозкритими бутонами вічнозеленого гвоздикового дерева (Syzygium aromaticum). Приблизно 20% маси бутона — це ефірні олії, що містяться в ньому, в яких головним компонентом є евгенол. Це потужний антиоксидант зі знеболювальними, протизапальними та антибактеріальними властивостями.
Вітамінний склад спеції також вражає. Бутони гвоздики містять:
- вітамін С, який також славиться потужними антиоксидантними властивостями та імунозміцнювальною дією;
- вітамін К, який також міститься у прянощах, необхідний для здоров'я кісток та правильного згортання крові;
- вітаміни групи B, важливі для енергетичного обміну та нормального функціонування нервової системи.
Крім вітамінів, спеція містить і багато корисних мінералів. Найбільше у її складі кальцію, магнію, калію та марганцю. Завдяки кальцію та магнію вона цілюще впливає на стан м'язів та кісток. Калій робить її корисною для регулювання водного балансу в організмі та артеріального тиску. Марганець, що міститься у гвоздиці, необхідний для формування сполучної тканини.
«Гвоздика – це справжній концентрат біологічно активних сполук у мініатюрному бутоні. У її складі є досить велика кількість поліненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6. Є також дубильні речовини. Для людей, які регулярно тренуються, ця спеція може бути додатковим джерелом антиоксидантів. Вони зменшують окиснювальний стрес, зокрема після інтенсивних фізичних навантажень», — пояснює нутриціолог Sport Life.

Користь для здоров'я
Лікувальні властивості гвоздики підтверджуються численними науковими дослідженнями. Антибактеріальна активність спеції поширюється на широкий спектр патогенів. Доведено, що ефірна олія гвоздична ефективна проти кишкової палички (E. coli), стафілококів, деяких інших бактерій. Також є наукові дані, що підтверджують ефективність гвоздики проти інфекцій сечовивідних шляхів, що робить ці прянощі цінним доповненням до основної терапії.
Гвоздика, користь та шкода якої у наш час вже вивчена досить добре, також є корисною для комплексної підтримки імунітету. Наукові дані підтверджують імуностимулювальні властивості екстракту гвоздики: він регулює роботу імунних клітин, тим самим допомагаючи організму ефективніше протистояти зовнішнім загрозам. Це особливо актуально в періоди епідемій, а також для спортсменів, чия імунна система після виснажливих тренувань чи змагань може потребувати додаткової підтримки.
Науково доведено та протизапальну дію евгенолу. Лабораторні досліди показали, що активні речовини, що містяться у гвоздиці, пригнічують запальні процеси в організмі. І це чудова новина для осіб із хронічними запальними станами, а також для спортсменів після травм.
Поліпшення травлення – ще одна перевага гвоздики. Дослідження, проведені на тваринах, показали, що олія гвоздики стимулює вироблення захисного слизу в шлунку, створюючи захисний бар'єр проти агресивної дії шлункового соку. Результати інших досліджень підтвердили, що екстракт гвоздики сприяє загоєнню виразок шлунка.
Користь гвоздики для чоловіків і жінок, які захоплюються спортом, пов'язана також з її впливом на метаболізм та серцево-судинну систему. Антиоксиданти у складі прянощів захищають клітини від окисного пошкодження, що важливо для профілактики атеросклерозу.
Крім того, відомо, що евгенол уповільнює процеси старіння на клітинному рівні, а марганець, що міститься у гвоздиці, допомагає підтримувати рівень тестостерону в чоловічому організмі в межах норми.
До речі, для кісткової тканини гвоздика також може бути дуже корисною. Дані деяких досліджень вказують на те, що з'єднання з гвоздики допомагають зберігати щільність і масу кісткової тканини, а це важливо для профілактики остеопорозу та запобігання спортивним травмам.
Гвоздика та енергія для активного способу життя
Для людей, які ведуть активний спосіб життя, гвоздика може стати натуральним енергетиком.
Пряний, насичений аромат олії гвоздики має тонізувальний ефект, допомагає перезавантажити мозок, покращити концентрацію та усунути розумову втому. Члени клубу Sport Life часом запитують нашого нутриціолога, як правильно пити гвоздику для підтримки енергії. Один із найкращих способів — додавати по 2–3 бутони в чай і випивати його перед тренуванням. Така хитрість допоможе підбадьоритися та покращити концентрацію майже як кофеїн, але без традиційних для нього побічних ефектів.
Механізм дії гвоздики-енергетика полягає у стимуляції кровообігу, внаслідок чого до м'язів та мозку постачається більше кисню та підвищується продуктивність. Гвоздику можна пити також для зниження втоми та підтримки концентрації після тренування.
Ці прянощі досить просто поєднувати з професійним харчуванням для спортсменів. Наприклад, спецію можна додавати до смузі, протеїнових коктейлів, використовувати в маринадах для м'яса перед запіканням. До речі, при такому способі застосування спеція стимулює вироблення травних ферментів, а це допомагає організму краще засвоювати білки та складні вуглеводи, які становлять основу спортивного раціону.
Можливі обмеження
Хоча переваг і корисних властивостей у цих прянощів досить багато, важливо пам'ятати про відчуття міри, тому що у гвоздики є протипоказання. Надмірне захоплення цією пряністю, особливо натщесерце, може викликати подразнення слизової оболонки шлунка і розлад травлення. Концентрована гвоздична ефірна олія у великих дозах може спричинити пошкодження печінки.
Жінкам під час вагітності та годування груддю вживати ці прянощі варто лише після консультації лікаря. У деяких осіб можлива індивідуальна непереносність спеції, алергія. За перших ознак алергічної реакції слід звертатися за медичною допомогою.
Деколи можна почути питання: що буде, якщо жувати гвоздику — користь і шкода? З одного боку, жування гвоздикового бутона допомагає при зубному болю завдяки знеболювальним властивостям евгенолу. З іншого боку, тривалий контакт концентрованої ефірної олії зі слизовою рота може спричинити подразнення, печіння, а іноді навіть хімічний опік.
А ось особам, які приймають антикоагулянти, із вживанням гвоздики варто бути вкрай обережними. Річ у тому, що ця спеція здатна посилювати дію препаратів, що розріджують кров. Тому в таких випадках, перш ніж додати прянощі у свій повсякденний раціон, необхідно порадитися з лікарем.
Нутриціологи Sport Life постійно наголошують: натуральне – це ще не означає, що безпечне у будь-яких кількостях. Гвоздика — потужний біологічно активний засіб, з яким працює правило «краще менше».
Як включити гвоздику в раціон
Існує кілька простих та безпечних способів, як приймати гвоздику з лікувальною метою та для профілактики:
- З чаєм та іншими напоями. Найпопулярніший метод — додати 1-2 бутони в чорний або трав'яний чай. Такий напій зігріє, підбадьорить та чинить загальнозміцнювальну дію.
- Як спецію до страв. Для таких цілей, залежно від страви, гвоздику можна використовувати як цілими бутонами, так і меленими. У такому вигляді її можна додавати в маринади, м'ясні страви, деякі супи та випічку. Після термічної обробки її користь трохи знижується, але при цьому смак та аромат спеції стають приємнішими, м'якшими.
- У вигляді ефірної олії. Вживання гвоздичної добавки у такому вигляді внутрішньо дозволено лише за рекомендацією лікаря. Безпечніша альтернатива — додавати ефірну олію гвоздики в аромалампу. Вдихання ароматного повітря сприяє покращенню настрою, а також дезінфікує повітря у приміщенні.
Відмінний спосіб для спортсменів включити гвоздику до свого раціону — як спецію до енергетичних смузі. Наприклад, якщо банан, жменю вівсянки, столову ложку арахісової пасти, склянку мигдального молока, дрібку кориці та гвоздики збити в блендері, вийде поживний сніданок, збагачений натуральними антиоксидантами.
Також можна додавати спецію до свого раціону після тренування. Наприклад, взяти 2 бутони гвоздики, скибочку свіжого імбиру, часточку лимона, чайну ложку меду і 300 мл окропу. Все це настоювати 57 хвилин і вийде смачний і корисний напій, який допоможе знизити запалення в м'язах і прискорить процес відновлення.
Гвоздика, користь якої має наукову основу та підтверджена багаторічною практикою, заслужено займає важливе місце у раціоні людей, які дбають про своє здоров'я. Ця цілком звичайна спеція грає колосальну роль у зміцненні імунітету, бореться з бактеріями та запаленнями, допомагає травленню, захищає серце та судини, дає енергію для тренувань.
Для спортсменів та любителів фітнесу це відмінний союзник у досягненні цілей: прискорює відновлення після навантажень, підтримує тонус, допомагає контролювати апетит. Але при цьому дуже важливо пам'ятати про протипоказання та заходи безпеки, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
Додайте щіпку гвоздики до свого раціону — і відчуйте натуральну підтримку енергії та здоров'я. Почніть з малого: з одного бутону в ранковому чаї, невеликої щіпки в смузі чи маринаді. Спостерігайте за реакціями організму, щоб підібрати оптимальну дозу. Ми у Sport Life віримо: здоров'я будується з дрібниць, і правильно підібрані натуральні продукти – важлива його частина.